"Само през последните две седмици светът стана свидетел на силата и решимостта на новия ни президент Доналд Тръмп с действията, предприети в Сирия и Афганистан. Северна Корея ще е добре да не тества неговата решителност, или силата на въоръжените сили на САЩ в този регион".

Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, цитиран от АФП, на пресконференцията си с изпълняващия длъжността президент на Южна Корея Хуан Кио-Ан. Двамата се срещнаха в Сеул.

Пенс обяви, че САЩ се надяват да се постигне ядрено разоръжаване на Северна Корея с мирни средства, но подчерта, че "всички опции са на масата". 

По-рано през деня Пенс отиде до напрегнатата северна граница на Южна Корея. Вашингтон и Сеул се споразумяха за по-ранно разполагане в региона на противоракетната система THAAD, анонсира изпълняващият длъжността държавен глава на южнокорейската страна.

"Ние се договорихме за по-нататъшно укрепване на съюза между Южна Корея и САЩ, който съответства на заплахите от Северна Корея, чрез бързо разгръщане на THAAD“, заяви Хуанг Кио-Ан по време на съвместна пресконференция с Пенс.