Не са много хората, които могат да си позволят да си осигурят чувството от разопаковането на чисто нов мотоциклет. В случая с този стокхолмски дилър е още по-вълнуващ, защото освен че двата мотора са чисто нови, те всъщност са произведени през 1989 и 1992 година, а на всичкото отгоре вторият байк от 92-ра е супер рядък, пише сайтът dizzyriders.bg.

Става въпрос за Honda NR 750, единственият сериен мотоциклет с V4 двигател, овални бутала и 32 клапана. Тридесет и два!? Да, този мотор разполага с по 8 клапана на бутало... което е и причината всяко бутало да е двойно, с по две мотовилки. От модела са произведени едва 300 броя, а справката в mobile.de ни показа, че се продава само един, от 93 г. на 10 000 км, за... 95 555 евро. Не е зле.

Другата чисто нова стара машина e Honda VFR 750 R, известен с означението си RC 30. Той не е толкова рядък, но пак говорим за жребец, която вижда бял свят за пръв път, откакто японците са й нахлупили кашона преди 21 години (говорим за 2010 г., откогато е този клип, б.р.).

Собственикът на това оторизирано представителство обяснява, че навремето са поръчали два NR 750, продали са единия, а другия решили да... оставят за поколенията. RC 30-ките са били повече, но човекът решил да задели една бройка и от него.

На въпроса какво ще се случи с тези мотори господинът отговаря, че са поръчали прозрачни кутии, в които да изложат байковете - като експонати.