Полицията е задържала четирима от нападателите на журналистката Мария Милкова и оператора Огнян Пенев от Нова тв, съобщи Гергана Мутафова, районен прокурор на Пловдив. 

Две от лицата пристигнаха сами в сградата на полицията в Пловдив, малко по-късно другите двама бяха конвоирани до ареста. По думите на Гергана Мутафова Р. М., на 47 г., и С. Г., на 29 г., са били задържани на ГКПП-Калотина на влизане в страната, след като са били обявени за издирване като участници в извършване на хулиганството, придружено с особена дързост и цинизъм. За другите две лица - Д. Т., на 32 г., и М. Г., също има достатъчно доказателства, че имат съпричастност към това деяние. 

Според Мутафова нападателите на този етап са шестима и са били в два леки автомобила "Ауди" с тъмен цвят, собственост на охранителните фирми "Омега 66" и "Омега 669". Установена е самоличността на петия участник, който се издирва, и се работи интензивно по установяване на още едно или две лица.

Предстои привличане към обвинение както на арестуваните, така и на останалите след задържането им. Ще им бъде постановена и мярка за задържани до 72 часа от дежурен прокурор. 

Инцидентът стана преди три дни. Двамата колеги са пътували за празниците и нападението не е заради работата им.

Един от задържаните се казва Румен Мишев, с прякор Дуката, а друг – Стилян Георгиев, съобщи Нова тв по-рано. Мишев е човекът, който е удрял оператора. Биячът нямал криминално минало, бил известен в Драгоман с участието си в наказателна бригада, твърдят от медията. Георгиев е човекът, който спира побоя, след като разбира, че жертвите са журналисти. Третият мъж, който още не е заловен, се казва Р. Ч. Срещу него се очаква да бъде повдигнато обвинение не само за побой от хулигански подбуди, но и за грабеж, след като е отнел мобилния телефон на Мария Милкова, защото тя била снимала. Р. Ч. има няколко фирми, една от които се занимава с хазарт, има и казино по границата. Съдружник е и във фирмата "Слатина Къра". 

Заподозрените за нападението над Огнян Пенев и Мария Милкова работят в охранителна фирма „Омега 69”. Собствеността й е свързана с бившата жена на бизнесмен с прякор Къро, сочен за знакова фигура в една от старите групировки. 

От самата фирма пък излязоха със становище, в което се казва, че осъждат „остро и категорично агресията по пътищата”. 

„Оказваме пълно съдействие на разследващите органи, които, вярваме, правят всичко възможно истината да излезе наяве”, се казва в становището.

В писмото до медиите се твърди, че служителите им не се укриват и ще се явят, за да дадат показания, че нито един служител не е криминално проявен и че фирмата не извършва охрана на частни лица, особено на такива, известни на обществото с прякорите си, а само на имущество на физически и юридически лица.