"Безспорно е опасно, когато се концентрира толкова много власт в един човек."

Това каза вицепрезидентката Илияна Йотова в интервю пред Нова тв като коментар на турския референдум. Тя обърна внимание, че големите градове – Измир, Истанбул и Анкара, са били противници на тази неограничена власт, както, естествено, и кюрдите. И прогнозира, че това разделя страната на три.

"Само по себе си това разделение на страната предполага бъдещи конфликти. Трябва да се проследи поведението на г-н Ердоган, но ролята ни ще нараства. Ние сме единствената стабилна страна в целия регион", каза Йотова.

Вторият човек на "Дондуков" 2 каза още, че нашият глас в Брюксел по въпроса трябва да се чува повече, а не да разчитаме примерно на преговори чрез Германия. На въпрос - има ли път Турция изобщо в ЕС, Йотова отговори: "Според мен не."

"Както знаете, следващият референдум ще бъде за смъртното наказание. Знаете, това е една червена линия за ЕС, която елегантно отказва Турция от Съвета на Европа", прогнозира тя.

Запитана как ще се коалират две страни в правителството - ГЕРБ, която е по-скоро приятел на Турция, и патриотите, тя каза, че няма отговор на този въпрос. 

"Доста неща се наговориха покрай тези тема - каза Йотова по повод промените в Закона за българското гражданство и обвиненията, че е писан в президентството. - Натиск няма, има идеи.... Това, че президентът Радев каза на глас това, което си мислят повечето български граждани... Да, може би Министерството на правосъдието е надвишило своя капацитет, публикувайки го на своята страница.

Но енеригята отиде повече в парата – отиде повече в това дали някой е имал право да има идеи, дали някой е направил този текст... Това означава, че е гореща тема."

Йотова обяви, че самата тя е за някаква форма на активна регистрация и че въпросът с всевъзможните притежатели на български паспорти не е решаван с десетилетия.

В момента не е сериозно като страна член на ЕС ние да не знаем колко са нашите граждани, които живеят навън. Колко от тях имат правото на глас, как се формират тези права, как се правят избирателните секции. Всичко това в момента е на масата.

Тя нарече "несериозни неща" приказките за импийчмънт на Румен Радев по повод намесата му за уседналостта и че нито за секунда той не е имал идея за забрана на гласуването навън.

В законите според Йотова имало хоризонтални недоразумения.

Разбира се, президентът можеше да има и друг подход – затворена тема в кабинетите при затворени врати - да се дискутират някакви теми далеч от погледите на българското общество. Той избра друг вариант, каза тя.