Президентът да каже защо Националната служба "Охрана" (НСО) продължава да пази Делян Пеевски, призова днес по Нова тв бившият министър на отбраната Бойко Ноев. Според него при недостига на средства за гарантиране на сигурността на страната трябва да се знае къде отиват 40-те милиона лева бюджет, които службата за охрана има.

За разузнаване например парите били 10 пъти по-малко.

Ноев припомни, че НСО е на подчинение на президента, който трябва да провери работата й, след което да обяви дали тя работи добре. Бившият министър на отбраната посочи, че в архивите на службата има данни кой е поискал охраната на Пеевски.

Бойко Ноев припомни, че решение за това кои лица да се пазят от НСО се взема от тричленка, в която влизат шефът на службата за охрана, на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и главният секретар на МВР, но ние не знаем тези решения добри ли са или не и от какво са продиткувани.

В отговор на въпрос Ноев посочи, че както по социалистическо време политическият елит продължава да си гласува специални привилегии и удобства.

Бойко Ноев призова за цялостен преглед на системата за национална сигурност, като се въведе нов вид взаимодействие между армията и полицията и се направи преструктуриране на службите за сигурност. Бившият министър на отбраната припомни, че сегашната стратегия за национална сигурност е одобрена през 2011 година, а оттогава ситуацията много се е променила.

Бойко Ноев подчерта също, че е крайно време Румен Радев да каже и какво мисли за отбраната. Според бившия военен министър признанието, че армията вече не може да гарантира конституционните си задължения, на практика означава капитулация.