Северна Корея ще продължи редовно да извършва ракетни изпитания и всяко военно действие срещу нея от страна на САЩ ще предизвика световна война.

Това заяви пред Би Би Си зам.-министърът на външните работи Хан Сон Ньол.

КНДР извърши няколко ракетни изпитания и ядрени опити напук на санкциите на ООН и заяви, че е разработила ракета, способна да удари континенталната част на САЩ. Поредното й изпитание в неделя обаче се оказа неуспешно. Ракетата се взриви секунди след изстрелването й.

Американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди Пхенян, че неотдавнашният ракетен удар на САЩ в Сирия показва, че решимостта на президента Доналд Тръмп не трябва да бъде поставяна на изпитание. Режимът на Башар Асад е сред малкото близки съюзници на този на Ким Чен Ун.

"Ерата на стратегическо търпение е приключила", каза Пенс.

Днес той пристигна в Япония и увери нейните власти, че САЩ ще я пазят от севернокорейската заплаха.

Заместник постоянният представител на КНДР в ООН Ким Ин Рьон обвини вчера САЩ, че превръщат Корейския полуостров в най-голямата гореща точка в света и създават опасна ситуация, при която всеки момент може да избухне термоядрена война.

Той допълни, че съвместните учения на САЩ и Южна Корея, които се провеждат в момента, са най-агресивните маневри за война, правени някога.