Американски учени представиха ултразвукова сушилня, която "изтръсква" водата от дрехите два пъти по-бързо и с до пет пъти по-малко енергия от традиционните машини, съобщи Yahoo News.

Новата машина, разработена в Националната лаборатория "Оук Ридж" в щата Тенеси, не използва високи температури, а високочестотни вибрации. Устройства, наречени "зелени преобразуватели", превръщат електричеството във вибрации, което изкарва водата от дрехите, без да ги нагрява. 

Според учените този метод изсушава средностатистическото пране за 20 минути спрямо нужните 50 минути от стандартните сушилни.

"Зелените преобразуватели" в новата машина.

Машината може да изглежда като излишен лукс за хората, свикнали да простират прането си на балкони или в къщата, но в много гъстонаселени места по света хората нямат тази възможност и разчитат на подобни устройства за прането си. Американците например харчат по 9 милиарда долара всяка година за електричество, което да захранва сушилни. Те стават все по-популярни и у нас.

А според учените от Тенеси, освен че е по-бърза, тяхната ултразвукова сушилня е и значително по-енергоспестяваща - до 5 пъти. Причината за това е, че сушенето с топлина има огромни загуби на енергия.

Липсата на топлина има и три други предимства - намалява се мъхът от влакната, за който основна причина е именно горещият въздух в сушилните, цветовете на дрехите ще издържат по-дълго, защото не се нагряват излишно, а неприятните рязки свивания на нови облекла заради топлината също ще бъдат избегнати.

Особено любопитно е, че идеята за ултразвукови сушилни присъства в научната фантастика от близо 50 години. Учените в Тенеси я направиха реалност, но сега зависи от бизнеса да я направи достъпна за пазара.