Първото заседание на новата парламентарна група на ГЕРБ ще е тази вечер - преди официалното конституиране на 44-тото народно събрание утре в 10 ч. Лидерът на партията Бойко Борисов се очаква също да присъства на сбирката, а и той самият е народен представител, като какъвто ще се закълне утре. 

Хората на ГЕРБ трябва да посочат кандидата си за председател на парламента. Изборът на първия сред равни става на първото заседание на новото Народно събрание, а двукратната председателка от ГЕРБ Цецка Цачева този път изпадна от списъка с избраници заради преференции в листата на ГЕРБ в Плевен. И така от второто място в листата изпадна от парламента. Тя има шанс да стане отново народен представител, ако Ивайло Московски стане министър на транспорта в бъдещия кабинет "Борисов 3". Шеф на НС обаче се избира през първия ден. 

Заместникът на Цецка Цачева в предишния мандат Димитър Главчев се очаква да бъде посоченият за председател на 44-ия парламент. Той често водеше заседанията и се справяше чудесно, въпреки че е икономист, а не юрист по образование.

В партията имало и гласове, че е добре юрист да заеме поста, но популярните избраници от най-голямата партия с диплома по право са кът. Такива са бившият шеф на правната комисия Данаил Кирилов. Юрист е и бившият конституционен съдия, вече избран за народен представител от ГЕРБ, Георги Марков. Той обаче е обявен агент на Държавна сигурност с псевдоним "Николай" и това го прави неподходящ за най-високия парламентарен пост. Не било изключено обаче да оглави правната комисия, твърдят запознати. Юристка е и бившата здравна министърка за кратко в първия мандат на Борисов като премиер Десислава Атанасова. Можело тя да получи комисията по здравеопазване, ако титулярката в предишния парламент Даниела Дариткова стане министър, каквито слухове вървят. 

Общият брой на юристите в групата на ГЕРБ в момента е 8 от 82-ма депутати. Сред тях е и бившият шеф на вътрешната комисия и зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов. Останалите нямат парламентарен опит. След съставянето на кабинет с премиер Бойко Борисов депутат би трябвало да стане и бившият шеф на комисията за контрол на спецслужбите Димитър Лазаров, също с правно образование.

Между ГЕРБ и "Обединените патриоти" били водени неофициални разговори и за това малкият коалиционен партньор да вземе председателския парламентарен пост. Юристът там е Явор Нотев, но той е представител на "Атака" и това можело да не бъде никак добре прието, без значение от личните качества на адвоката, разказват от кухнята на бъдещата управляваща коалиция.

И лидерката на БСП Корнелия Нинова събира днес новите си депутати. Те също трябва да излъчат кандидат за зам.-председател на Народното събрание, след като Нинова отхвърли "офертата" на Борисов самата тя да оглави събранието. Очаква се социалистите да номинират за зам.-шеф на парламента Валери Жаблянов.

Тепърва след първото заседание утре ще започнат разговорите за това какви постоянни комисии ще има в 44-тия парламент и кои председателски места ще бъдат за опозицията, каквато е практиката.