Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) e беседвала с 9767 незаконно влезли в България чужденци през 2016 година, пише в годишния доклад за дейността на ДАНС. Ръководството на Агенцията е длъжно по закон да предоставя такъв доклад на Министерския съвет, но сега е публикувана версия без информацията, която е държавна тайна.

ДАНС е преценила, че 221 от незаконно влезлите могат да поставят в опасност сигурността и интересите на българската държава и „са предприети мерки за недопускане легализиране на пребиваването им у нас".

"Със заповеди на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България” на 9 лица на основание съпричастност към незаконна миграция", пише в доклада.

ДАНС е наложила принудителни административни мерки „отнемане правото на пребиваване”, „експулсиране” и „забрана за влизане в страната” на 22 души, съпричастни към терористична дейност.

"При съвместна операция на ДАНС и МВР е задържано лице, обучавало се за придобиване на знания и умения за боравене с огнестрелно оръжие за участие в бойни действия на страната на терористични групировки в Близкия изток", отчита още Агенцията.

Докладът отчита и извършените операции от ДАНС по противодействие на корупцията.

"При които са задържани длъжностни лица от Национална агенция по приходите, Агенция „Митници”, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури”, Българска агенция по безопасност на храните, както и лица, заемащи висши държавни длъжности в местната администрация. Повдигнати са обвинения срещу 50 лица от държавната администрация, както и са привлечени като обвиняеми 9 магистрати".

ДАНС отчита и обвинението към служител на самата Агенция с ръководни функции за измама в особено големи размери, документно престъпление и разгласяване на държавна тайна.

"На ръководен служител в МВР са повдигнати обвинения за престъпление по служба и престъпление против правосъдието във връзка с опитите му за оказване на влияние върху магистрати по водено наказателно дело".

България остава уязвима в областта на киберсигурността, отчита ДАНС.

„В резултат на наличието на уязвимости в комуникационните и информационни системи/мрежи и уебресурси, през 2016 г. е установено прилагането на почти всички основни типове кибератаки спрямо ведомства и икономически субекти от значение за националната сигурност“.

Това е довело до частична или пълна загуба на данни; невъзможност за ползване на файлове със служебна информация; блокиране на работата и/или интернет комуникациите; имиджови вреди за държавни ведомства; възпрепятстване предоставянето на услуги за населението; нерегламентиран достъп до служебна/чувствителна информация или такава, представляваща държавна тайна; преки финансови щети, пише още в документа.

Целия годишен доклад може да прочетете тук.