Google разкри нов дизайн и функционалности на почти забравената си програма Google Earth. Най-важната промяна обаче е факта, че вече не е нужно да сваляме и инсталираме софтуера, с който можем да обиколим света през компютъра си - той е напълно достъпен онлайн на earth.google.com през браузъра Chrome.

Това позволява не само да разглеждаме всяко кътче на планетата онлайн, но и с лекота да пращаме като линк интересни дестинации на приятели или да ги споделяме в социалните мрежи.

Друга нова функционалност е интегрирането на т.нар Knowledge Graph, която позволява всяко търсене на локация да бъде съпроводено с "картичка на знание", на която има кратко описание за мястото и линкове към още информация.

Google наистина прегръщат идеята за околосветско пътешествие през програмата с Voyager, колекция от интерактивни екскурзии, създадени от учени, НПО-та и други "разказвачи на истории" от целия свят. Колекция с името This is Home (Това е у дома) например представя различни традиционни къщи по света, като сламените колиби в Перу или палатките на бедуините в Йордания. Сред партньорите на Voyager засега са Би Би Си, "Улица "Сезам" и други, като Google обещава да добавя ново съдържание във функцията в бъдеще.

Ако искате просто да се окажете някъде, където и да е, подобно на търсачката, Google Earth има бутон I'm feeling lucky ("Чувствам се късметлия"). Когато го натиснете, земното кълбо се завърта и програмата ви запраща на случайно място.

Изключително красиви са множеството места, на които има и 3D модели на сградите, вместо типичната плоска сателитна снимка на повърхността. Ето го например центърът на София:

Не навсякъде обаче има тази опция. За сметка на това в практически всички градове по света, извън зони като Северна Корея, имаме StreetView - възможността да се окажем на улицата в напълно 3D среда и да обикаляме реални квартали.