Българи се събраха на мирен протест в защита на Централноевропейския университет във вторник вечер пред посолството на Будапеща в София. Те носеха плакати с хаштага за солидарност #I stand with CEU (#аCEUval vagyok - в унгарски вариант). Целта на протестиращите:

"Да покажем, че образованието и академичната свобода са ценности, които не трябва да са обект на посегателство от авторитарни политици".

"7 години след унищожителните за свободата на печата промени в конституцията на Унгария, Виктор Орбан продължава да атакува демокрацията в страната и Европейския съюз. На 4 април унгарският парламент прие промени в Закона за висшето образование, според които „чуждите“ университети и институти в страната ще бъдат лишавани от лиценз, ако не разполагат с кампус в „родните“ им страни.

Промените са насочени директно срещу съществуването на Централноевропейския университет в Унгария (ЦЕУ). Това е яростна атака срещу свободното образование, свободата на словото и автономността на университетите в Унгария и Европа. ЦЕУ е независима академична институция с висок глобален рейтинг, развила хиляди висококвалифицирани експерти (много от тях млади българи) в областта на хуманитарните науки, бизнес управлението, икономика и природните науки", обясняват мотивите си ориганизаторите на протеста.

Акцията в България е част от световна вълна на солидарност и подкрепа за ЦЕУ. 

В Унгария продължват масовите протести срещу действията на правителството на Орбан, насочени срещу "университета на Сорос".