Американският президент Доналд Тръмп подписа снощи указ, известен под името "Купувай американското, наемай американци", предаде Ройтерс.

Една от целите на документа е при държавните поръчки да се даде предимство на стоки, произведени в САЩ.

Но най-важното е, че подписаният текст нарежда на министерствата на труда, на правосъдието, на вътрешната сигурност, както и на Държавния департамент, да предложат реформи в системата за издаване на визи H-1B. Идеята е да бъдат избегнати измами и да е сигурно, че се привличат най-способните кадри.

Тези визи са предназначени за чужденци за работни позиции, които изискват висше образование, включително в сферата на науката, инженерството и компютърното програмиране. Правителството издава по 65 000 визи всяка година чрез лотария и още 20 000, отново на случаен принцип, на току-що завършили студенти.

За пореден път Тръмп използва правото си да издава укази, за да изпълни предизборните си обещания, отбелязва Ройтерс. Един указ обаче може да бъде отменен със закон, гласуван от Конгреса. Или да бъде превърнати в закон - пак от Конгреса.

Тръмп подписа текста в Кеноша, щата Уисконсин, където посети централата на машиностроителния завод Snap-On Inc.

"Изпращаме силно послание към света, че ще защитаваме работниците си, ще защитаваме работните си места и най-сетне ще поставим Америка на първо място", каза президентът.