234 депутати се регистрираха за първото заседание на 44-ото Народно събрание. То бе открито от журналиста Тома Томов, който е най-възрастният депутат.

"Възрастта ми дава няколко минути. Представете си на каданс как целият този декор около вас изчезва. През кладенеца на времето отиваме там, където е наченато възкресението на българската държава - Оборище. Първото законодателно българско народно събрание. Председател на този парламент е благородният Панайот Волов. Депутаитите са разположени амфитеатрално по буките. Не момчетии, не луди глави. Не мислят за кариера, не сключват сделки, не правят компромиси", каза Томов.

И припомни думите на Захарий Стоянов, че "моите оборищенски депутати са ангели. Единственото възнаграждение им бяха грозната бесилка и заптийския камшик"

 

Томов изтъкна, че това е висока летва.

"Има видим, има невидим свят. Тези български ангели гледат нас. Ревностно искат да успеем, да не се спънем, да не се провалим. Трябва най-сетне да оправим дома ни. Да си върнем децата, които натирихме по света", заяви Томов.

Депутатите се заклеха в 10.07 ч.

Отгоре, от балконите на пленарната зала ги наблюдаваха президентът Радев с вицепрезидентката Йотова, главният прокурор Цацаров, седнал до омбудсмана Мая Манолова, представители на основните вероизповедания, на синдикатите, посланици и главни редактори.