Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ започна словото си по случай откриването на 44-ото Народно събрание като честити Великден на всички християни.

"Истинската, чистата вяра може да е в основата на мира. Религията може да бъде обединител и миротворец", каза Карадайъ.

Той припомни, че тезата за обединението е била в основата на предизборната програма на ДПС, в която се е говорило за обединителен патриотизъм.

"Това не са просто и само декларации. На Балканите никак не е спокойно. В региона и в света е все по-тревожно. Това са осъзнати решения в действителна ситуация. Разделението в обществото, езикът на омразата не могат да водят до развитие, те трайно разрушават демокрацията", каза Крадайъ.

Той се обяви за ясна програма за борба с бедността и демографската криза, но без крайни радикализми и национализми до властта. Лидерът на ДПС посочи, че е важно да има успешно реализиране на председателството на Съвета на ЕС.

"Да изоставим политическите и партийни сметки, да върнем нормалността в политиката и държавното управление. Не можеш да говориш за демокрация като ограничаваш права. Не можеш да апелираш за европейско развитие като загърбваш европейски ценности", каза Карадйъ.

Според него разговорите за бъдещото правителство включват "тежки договорки", и в тях лиспва "ценностна обединяваща основа"