Решението на Управителния съвет на НИП, с което съдията от СРС Петко Петков бе елиминиран от конкурса за постоянен преподавател по наказателно право и процес въпреки класирането му на първа позиция, е незаконосъобразно и немотивирано. Това става ясно от решението Административен съд София-град (АССГ), пише "Правен свят".

Както Клуб Z писа, въпросният 7-членен Управителен съвет (в който са Сотир Цацаров, председателят на ВАС Георги Колев, две дами от мнозинството на ВСС и др., б.р.) предпочете да избере класиралата се на втора позиция Полина Величкова вместо Петков (който печели 98,4 от 100 възможни точки, а втората кандидатка има 79,6 т., б.р.)

Като аргумент за това решение беше използван доклад на Инспектората към Висшия съдебен съвет от 2014 г. Периодът на проверката обхващал 2012-2013 г., а данните показвали, че Петков има забава от 2 до 10 месеца по 147 дела, независимо че към датата 11 ноември 2016 г. той вече няма нито едно неизписано дело.

Докладът на инспектората бе изваден от члена на ВСС Мария Кузманова, като самата тя не беше си направила труда да провери как стоят нещата при останалите трима желаещи да заемат позицията на постоянен преподавател на кандидатите за младши съдии в НИП, припомня правният сайт.

От протокола от заседанието става ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров и Кузманова се мотивират именно с този доклад, за да гласуват срещу кандидатурата на Петков. Това става независимо от текстовете във Вътрешните правила на НИП, в които се казва, че се изисква справка за делата година назад. Петков обжалва решението на УС на института.

Изненадващата поява на доклада на ИВСС и то само по отношение на Петков е един от основните аргументи на АССГ да отмени решението на Управителния съвет на НИП. Съдия Десислава Корнезова от АССГ, която е докладчик по делото, приема, че решението на Управителния съвет е издадено незаконосъобразно и е немотивирано.

Решението на АССГ обаче няма да се отрази на преподавателската дейност в НИП. В него се сочи, че има избран и командирован с решение на Съдийската колегия на ВСС преподавател по наказателно право и процес за обучението на младшите съдии, випуск 2016-2017 г. Решението на АССГ не е окончателно, то подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Докато беше зам.-министър на правосъдието, Петко Петков даваше интервюта от сорта на това - че "Прокуратурата разпъва чадъри". Той беше радетел на съдебна реформа в оригиналния й вариант. Петков се радва на такава "любов" от страна на мнозинството във ВСС, че когато бяха длъжни да го възстановят на съдийското място след периода в министерството, един от тях каза, че ще изпълни закона и ще гласува "за, но с отвращение".