От 1 май гражданите на България, които отговарят на изискванията, ще могат да подават молба за електронно разрешително за пътуване (eTA) вместо виза за Канада.

Това съобщиха съобщиха от базираното в Букурещ посолство на Канада за Румъния, България и Молдова.

Новите правила влизат в сила в 16 часа българско време на 1 май. Те засягат следните категории български и румънски граждани:

► които са имали канадска виза в последните 10 години

► които в момента притежават валидна неимигрантска виза за САЩ.

Това е първата фаза от отпадането на визовия режим за гражданите на двете страни. Визите за всички български  и румънски граждани ще отпаднат окончателно на 1 декември. Дотогава те ще се нуждаят от виза, ако влизат за първи път или повторно в Канада с кола, автобус, влак или кораб, включително пътнически кораб.

Документът eTA (Electronic Travel Authorization) ще улесни пътуването до Канада. Подаването на молбата онлайн ще отнема само няколко минути. Разрешителното eТA важи за срок до 5 години и позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото пъти желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца), да учат, да влизат в страната за посещение или за бизнес.