Три теми няма да се чуят от трибуната на този парламент, прогнозира пред бТВ лидерът на Нова Република и ДСБ в оставка Радан Кънев. Това са защитата на българския интерес в преговорите между Европейската комисия и „Газпром“, картелът на пазара на горива и високите цени на бензина, както и схемата с „Международен панаир Пловдив“, която бе одобрена с гласовете на ГЕРБ и БСП от Общинския съвет в града.

„Пред България има отворен истински исторически прозорец, какъвто не е имало от десетилетия, за договаряне на много по-евтин газ. Интересува ме какво ще направи министърът на енергетиката. Времето изтича. Възможността България да защити пред Еврокомисията силна национална позиция, което значи ниска цена на парното, ниска цена на топлата вода, ниска цена на природния газ за индустрията и възможност за голям икономически растеж - това е темата. Тази тема към момента се защитава само Нова Република“, каза Кънев.

Подалият оставка на Нова Република и ДСБ Радан Кънев обяви, че ще изпрати покани до заявяващите се като десни партии за разговори по темата. Той отчете, че задачите, които си били поставили, не са срещнали достатъчно обществена подкрепа.

„Партиите, които защитават реформаторски и десни политики, не успяхме да се обединим. Единствената обица, която трябва да носим на ухото, е тежката политическа отговорност. Изпитвам сериозна тъга, че много важни теми няма да бъдат чути от трибуната.“

Радан Кънев бе прекъснат от включване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който на влизане в парламента коментира, че десните са били заети с „хейтене“ и затова не са влезли.

„Не можем да отречем известно право. Има един такъв стил в нашето пространство на развиване на език на отрицанието. Но не бих казал, че опозицията отдясно на Борисов в предишния му мандат е нещо излишно. Двете формации, които изразяваха такава позиция – Нова Република и „Да, България“, имат много солиден общ резултат“.

Радан Кънев каза, че е сигурен, че ако били заедно, „което беше абсолютно наложително от гледна точка на здравия разум, този резултат щеше да е значително по-голям“.

„Не може дясното да поставя големите цели пред обществото, големите изисквания към политиката, големите реформи, ако щете, големите мечти – смелостта, която в този парламент няма да видим, да иска да обедини нацията около такива големи цели, и после да не можеш да обединиш себе си от дребни лични амбиции и суета. Естествено, че това е недалновидно и естествено, че беше тежко наказано от избирателите. И всеки от лидерите вдясно носи и ще носи много тежка политическа отговорност“.