Руският премиер Дмитрий Медведев нарече днес "политически мошеник" опозиционера Алексей Навални, който го обвини в корупция.

Това стана по време на годишния отчет на правителството пред депутатите от Думата.

Медведев говори близо час предимно по вътрешни теми като пенсиите, жилищното строителство, доходите и икономиката.

Главната интрига бе дали ще той ще бъде попитан за обвиненията на Навални. Вчера парламентарната фракция на компартията забрани на нейния депутат Валерий Рашкин да зададе този въпрос по време на правителствения час в Думата.

Въпросът все пак бе зададен днес от друг депутат комунист - Николай Коломейцев. Той попита Медведев какво му пречи да се защити от нападките на Навални.

"Вече съм се изказвал по тази тема, мога само още веднъж да кажа и на вас - няма специално да коментирам абсолютно лъжливите продукти на политически мошеници", отговори премиерът, цитиран от РИА Новости.

След което посъветва уважаваната от него фракция на компартията да се въздържа от такива коментари.

На 2 март Фондът за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от блогъра Алексей Навални, огласи разследване и филм под названието "Това не ви е Димон", посветени на Медведев. От ФБК твърдят, че премиерът получил подкупи в размер над 1 милиард евро и се сдобил с несметни богатства.

Разкритията доведоха до най-големите от години насам протести в Русия. Те се състояха в цялата страна на 26 март. Само в Москва бяха арестувани над 1000 души.

Задържан бе и Навални. Той бе осъден на 15 дни административен арест и глоба от 20 000 рубли (323 евро).