Журналистът Васил Иванов в компанията на Слави Трифонов разкри под формата на интервю защо твърди, че в Нова тв е имало цензура и каква е историята, която е трябвало да бъде излъчена в "Шоуто на Слави" снощи, когато предаването бе свалено от ефир.

Трифонов започна с това, че Иванов се свързал с него и обяснил, че иска да разкаже неща, които не можел в Нова тв. Затова поканил разследващия журналист в шоуто си. Двамата пресъздадоха "на живо" на пресконференция какво е било съдържанието. Първо Иванов разказа как след местните избори през 2015 г. Дарина Сарелска го повикала заедно с колеги, за да обяви как повече разследвания за опорочени обществени поръчки с кметове нямало да се правят.

Материалът, разкрит в неизлъченото предаване на "Шоуто на Слави" вчера, за който се твърди, че е бил спрян и в Нова тв, се оказа за обществена процедура на кмета на Златоград. Става дума за сключен договор между градоначалника и фирмата "Арнед пойнт" ЕООД, чийто собственик е депутатът в първия мандат на ГЕРБ Недялко Славов, който след това е областен управител. В мандата на Пламен Орешарски, докато не е в парламента, Славов решил да регистрира фирма, разказа Иванов.

Васил Иванов показва данните за обществената поръчка в Златоград

Подробността - Славов и Дарина Сарелска не само са от Злагоград, но и представителят на ГЕРБ е неин девер - тоест тя е съпруга на брат му, стана ясно от разказа. Фирмата на Славов била регистрирана буквално малко повече от месец преди да получи задача от общината срещу 57 336 лв.

Поръчката е за „Избор на изпълнител за разработване и въвеждане на правила и методика за мониторинг, контрол и последваща оценка при изпълнение на конкретни политики от общинска администрация, детайлно проучване и анализ на състоянието на демографските, социално-икономическите характеристики и тенденции в община Златоград" и договорът е подписан на 24 януари 2014 г. Според Васил Иванов кметът на Злагоград Мирослав Янчев на свой ред е кум на Недялко Славов. 

Оказа се още, че Васил Иванов е записвал колегите си в Нова тв в последните месеци, както сам призна. На репликата на Слави Трифонов, че това не е много етично, Иванов отвърна, че било в обществен интерес. Бяха пуснати записи на директорката на Нова тв Силва Зурлева и на колегата му Марин Николов. В тях Иванов твърди, че се налага цензура, и колегите му се съгласяват с кратки реплики. Зурлева потвърждава, че на среща в ДАНС са получили бележка, в която Сарелска е потвърдена като "къртица".

"Никога не съм смятал, че ще правя разследване срещу собствената си телевизия и собствената си шефка", заяви Иванов

От разказа на Иванов стана ясно, че след негово разследване срещу кмета на Неделино той и Зурлева били повикани в ДАНС, където имато и прокурор от специализираната прокуратура. По време на разговора разследващите казали, че в екипа на Нова тв има "къртица", която разказвала на кмета какво има срещу него в телевизията. Иванов твърди, че името е станало ясно, когато им представили на бележка името на Дарина Сарелска.

Трифонов обясни, че представеното на пресконференцията е с "малко различни думи", но практически същото, което е било записано снощи за излъчване в ефира на бТВ. Шоуменът покани всички на предаването тази вечер, на което ще излъчва разследване за лидерът на патриотите Валери Симеонов.

На въпрос защо продължава да работи за бТВ след два случая на цензура, Трифонов отсече:

"Аз не съм служител на бТВ, аз съм партньор на бТВ. Аз ако спра предаването довечера, те ще имат основание да ме съдят и да прекратят предаването по моя вина. Звучи абсурдно, но е така. Ужасно неприятно ми е това, което се случва, но продължавам по този начин, докато те не прекалят."

Водещият уточни, че договорът с бТВ изисква не един или два случая на цензура, а "систематични" нарушения, за да може да бъде прекратен от негова страна.