Преговорите на Великобритания за напускане на ЕС ще започнат след предсрочните избори на 8 юни, които поиска във вторник министър-председателката Тереза Мей.

Това съобщи днес Европейската комисия след телефонен разговор между нейния председател Жан-Клод Юнкер и Мей.

Великобритания няма да има думата за това къде да бъдат преместени две европейски агенции, на които сега тя е домакин – Европейския банков орган и Европейската агенция по лекарствата, каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

Бъдещите места на тези агенции ще определят 27-те държави-членки и този въпрос няма да е част от преговорите с Обединеното кралство, каза той.

Агенциите по договор трябва да са на територията на ЕС и могат да останат във Великобритания, докато тя е негова членка. Очаква се преговорите по напускането ѝ да продължат две години и да завършат със споразумение за условията на раздялата.

На 29 април държавните и правителствените ръководители на 27-те се събират в Брюксел, за да приемат основни насоки за воденето на преговорите. Възоснова на тях Комисията ще предложи препоръки, които Съветът на министрите трябва да утвърди, каза Схинас.