Британската премиерка Тереза Мей получи днес подкрепата на парламента за предсрочни избори на 8 юни, предаде Ройтерс.

Още преди гласуването тя бе казала, че то ще й даде сили в преговорите за "развода" с ЕС и ще помогне да бъде излекувано разделението в Обединеното кралство.

Мей изненада вчера и съюзниците, и опонентите си, като обяви плановете си да изтегли вота, който иначе трябваше да се състои чак през 2020 г. Тя заяви, че е необходимо да бъде избегнат сблъсък на приоритетите на финалния етап от двегодишните преговори за "Брекзит".

След като говори пред Камарата на общините, Мей бе подкрепена от 522-ма депутати в 650-членния парламент. Тя получи доста повече от необходимите 434 гласа за квалифицирано мнозинство. А на изборите на 8 юни нейната Консервативна партия може да увеличи преднината си с още 100 депутатски места пред лейбъристите, отбелязва Ройтерс. В момента торите имат 330 депутати, а лейбъристите - 229.

"Вярвам, че в този момент от изключително важно значение е да има единство, а не разделение в Уестминстър", каза премиерката пред депутатите.

Парламентарни избори ще дадат на страната пет години силно и стабилно ръководство, което да ни преведе през преговорите и да гарантира, че сме в състояние да постигнем успех дв крайна сметка, и това е важното", допълни тя.

Мей бе министър на вътрешните работи и стана премиер без избори, след като предшественикът й Дейвид Камерън подаде оставка заради резултата от референдума за "Брекзит". Тя се радва на огромно предимство пред главната опозиционна сила в лицето на Лейбъристката партия в проучванията.

Коз на Мей е и икономиката, която въпреки прогнозите за забавяне отбеляза ръст. Това ще бъде ключов елемент в предизборната кампания на торите.

Победа на вота ще даде на премиерката силен мандат до 2022 г. Това е достатъчно дълъг срок, който ще включва преговорите за "Брекзит" и възможен преходен период къв нови търговски споразумения с ЕС. Този процес вече стабилизира британската лира.

Тази сутрин стана ясно, че Мей няма намерение да участва в телевизионни предизборни дебати. Говорител на консерваторите заяви пред журналисти, че причината за решението на премиерката е, че "изборът на тези избори е ясен". Според него това е избор между "силно и стабилно ръководство в лицето на Мей и консерваторите, защитаващо националния интерес, и слабо и нестабилно коалиционно правителство, предвождано от Джеръми Корбин".

В Шотландия пак заговориха за независимост

Никола Стърджън

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че победа на нейната Шотландска национална партия (ШНП) на предсрочните избори на 8 юни ще направи невъзможно за Тереза Мей да спре нов референдум за независимост на Шотландия, предаде Ройтерс.

"Ако тези избори бъдат спечелени в Шотландия от ШНП, а не от консерваторите, тогава опитът на Тереза Мей да блокира нашия мандат да дадем на народа на Шотландия избор за собственото му бъдеще, когато е точното време, ще стане на пух и прах", каза тя пред репортери в Лондон. 

В момента ШНП има 54 от 59-те места на Шотландия в британския парламент, а консерваторите на Мей - само едно.

Шотландия гласува против независимост през 2014 г. Мнозинството от нейните жители обаче поискаха тя да остане в ЕС на референдума за „Брекзит". Според Стърджън това означава, че Шотландия би трябвало да получи нова възможност да гласува за отделяне от Великобритания.