Руски правителствен мозъчен тръст, контролиран от президента Владимир Путин, разработил план как изборите в САЩ да бъдат манипулирани в полза на Доналд Тръмп и да бъде подкопано доверието на гласоподавателите в американската избирателна система.

Това съобщиха пред Ройтерс трима настоящи и четирима бивши американски официални представители.

Те разказаха за два поверителна документа на тръста, които очертали рамките и обосновката на това, което според заключението на американските разузнавателни агенции е сериозен опит на Русия да се намеси във вота на 8 ноември 2016 г. Служители на разузнаването в САЩ се сдобили с документите, изготвени от добре познатия в България Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ). Той се ръководи от назначен от президентството пенсиониран висш служител на руското външно разузнаване.

По онова време начело на РИСИ е ген. Леонид Решетников. Твърди се, че при визитата му у нас миналата година от БСП договорили президентската кандидатура на Румен Радев. Сега начело на Института е Михаил Фрадков - бивш руски премиер, а по-късно шеф на външното разузнаване.

Първият документ е от стратегически характер и е от юни 2016 г. Той бил разпространен сред най-високите етажи на правителството в Москва, но не бил адресиран конкретно до никого.

В него се препоръчва Кремъл да започне пропагандна кампания в социалните медии и подкрепяните от Русия глобални новинарски медии. Целта била гласоподавателите в САЩ да бъдат стимулирани да изберат президент, който да провежда по-мек курс към Русия от администрацията на Барак Обама, твърдят седмината представители.

Вторият документ бил изготвен през октомври и разпространен на същото ниво. Той предупреждавал, че кандидатката на демократите Хилъри Клинтън вероятно ще спечели изборите. По тази причина било добре Русия да спре пропагандата в полза на Доналд Тръмп, като вместо това засили посланията за фалшифициране на изборите и легитимността на избирателната система в САЩ, както и накърняване на репутацията на Клинтън, за да бъде подкопано президентството й.

Всичките 7 американски представители проговорили при условие за анонимност поради класифицирания характер на руските документи. Те отказали да съобщят как САЩ са се сдобили с тях. Отказали и от разузнавателните агенции.

Путин винаги е отричал да се е намесвал в американските избори. Говорителят му Дмитрий Песков не е отговорил на молбата на Ройтерс за коментар. Не са отговорили и от РИСИ.

Документите са главната причина за заключението на администрацията на Обама, че Русия е започнала кампания с фалшиви новини и е извършила кибератаки срещу Демократическата партия и щаба на Хилъри.

"Путин е имал тази идея през цялото време и е поискал от РИСИ да му подготви пътна карта", казва бивш висш представител на американското разузнаване.

Според Тръмп дейността на Русия няма отражение върху изборните резултати. Продължаващите разследвания в Конгреса и ФБР за руска намеса досега не са представили публични доказателства, че свързани с Тръмп лица са влезли в заговор с Русия как да променят изхода от изборите, припомня Ройтерс.

Четирима от американските представители твърдят, че изготвеният през юни документ разширява опитите на администрацията на Путин, започнали три месеца по-рано. Тогава Кремъл инструктира държавните медии, включително международните канали Russia Today (RT) и "Спутник" да започнат да правят положителни репортажи за кампанията на Тръмп.

От RT не са отговорили на молбата за коментар. Говорител на "Спутник" отхвърли твърденията като "абсолютен набор от лъжи" твърденията, че програмата е участвала в кампания на Кремъл.

"И, между другото, това не е първият набор от лъжи, които чуваме от източници от официалните американски среди", пише говорителят в отговор по електронната поща.

RT и "Спутник" публикували материали срещу Клинтън, а прокремълски блогъри подготвили кампания в туитър, поставяща под съмнение очакваната победа на Хилъри, се казва в разпространен публично през януари 2017 г. доклад на американските разузнавателни служби за руската намеса в изборите.

Според доклада най-популярният клип на RT за Клинтън - "Как 100% от "благотворителните им дарения" отидоха при... самите тях" - е събрал 9 милиона гледания в социалните мрежи.

В него се твърди също, че RT и "Спутник" "постоянно описват новоизбрания президент Тръмп като мишена на нечестно отразяване от традиционните медии".

И се изтъква, че агенциите не правят оценка дали усилията на Москва са повлияли на резултата от изборите в полза на Тръмп, защото американските разузнавателни служби "не анализират политическия процес или общественото мнение в САЩ".

В нито един от двата документа на РИСИ не се споменава разпространяването на хакнатата електронна поща на Демократическата партия с цел намеса в американските избори, казват четирима от източниците на Ройтерс. Според тях хакерската атака е била разузнавателна операция под прикритие, водена отделно от Кремъл.

Откритата пропаганда и хакерските атаки под прикритие взаимно са се подсилвали, допълват още източниците. И RT, и "Спутник" масирано разпространявали истории за хакнатите имейли на демократите, в които често се съдържали доста неудобни за тях подробности.

Петима от американските представители твърдят, че РИСИ е анализаторски мозъчен тръст за външната политика на Кремъл.

От Ройтерс не успели да установят дали Леонид Решетников или наследилият го Михаил Фрадков са били пряко замесени в изготвянето на документите. От кабинета на Решетников предали въпросите на РИСИ.

На 31 януари сайтовете на Кремъл и РИСИ публикуваха снимка и съдържанието на разговора по време на срещата между Путин, Решентиков и Фрадков. Тогава президентът благодари на първия за службата и кава на втория, че иска Институтът да дава обективни информации и анализи.

"Правихме най-доброто в продължение на 8 години, за да приложим външнополитическата ви концепция, - казва Решетников на Путин. - Политиката на Русия и политиката на руския президент са крайъгълен камък на нашите действия."

Българската следа на Решетников

Леонид Решетников

На 19 ноември 2016 г. в интервю за руския тв канал "Царград" Леонид Решетников заяви, че през август същата година е бил информиран лично от лидерката на БСП Корнелия Нинова за предстоящата номинация на Румен Радев за кандидат-президент. В разговорите с Нинова били засегнати и предстоящите лозунги на кампанията на Радев, както и излизането на България от НАТО.

Пет дни по-късно той даде интервю за журналиста Георги Коритаров, което бе излъчено по TV+. И заяви следното:

"България трябва, понеже аз съм един руски българофил и обичам България, не искам България да се окаже последна в тази опашка от страни, които ще излязат на пътя на самостоятелност и независимост, и на пътя на българската идея, а не европейска идея."

Някои български депутати поискаха да бъде създадена специална парламентарна комисия, която да разследва руска намеса в президентските избори у нас.

Самата Нинова обвини Решетников в лъжа и заяви, че когато се е срещала с него, кандидатурата на Радев вече е била издигната.

На свой ред руският разузнавач също обвини лидерката на БСП в лъжи и клевети. По-късно той заяви, че партия ГЕРБ е по-искрен партньор на Русия, отколкото обявилата се за проруска БСП.

През декември 2016 г. се обади човекът, срещнал Нинова с Радев - бизнесменът и президент на футболен клуб "Славия" Венцислав Стефанов. Той заяви, че на уредената от него среща руският генерал е научил за номинирането на Радев и че го обявил за достоен кандидат. Според Стефанов обаче Решетников под никаква форма не си позволил да каже, че бившият летец трябва да стане президент.

Михаил Фрадков: Това е измислица

Михаил Фрадков

Директорът на РИСИ Михаил Фрадков опроверга твърденията на Ройтерс, предаде ТАСС.

Той изпрати специално изявление до руската агенция.

"Изглежда, авторите на тази измислица не са направили в конспирологичното си съзнание съизмерване на съществуващите реалности с бленуваните фантазии, за да привлекат за пореден път вниманието към отиващата си вече от общественото възприятие тема за "участието" на Русия в предизборната кампания в САЩ", се казва в изявлението.