Разузнавателните служби на САЩ търсят къртица на "Уикилийкс" сред служителите на ЦРУ, съобщи телевизия Си Би Ес.

В издирването участва самото ЦРУ, подпомагано от ФБР.

Двете агенции предполагат, че информаторът предавал на "Уикилийкс" данни за използването от страна на разузнавателните служби на специални методи за кибершпионаж. Къртицата вероятно е сред кадровите сътрудници на ЦРУ или служителите на частни компании подизпълнители, които са имали физически достъп до огласените в началото на март от сайта данни.

Такъв достъп имали неколкостотин души и сега службите проверяват всеки от тях.

На 7 март "Уикилийкс" публикува данни за различни методи за кибершпионаж, използвани от ЦРУ. От огласяването стана ясно, че агенцията е в състояние да извършва кибератаки под чужд флаг, разработила е увреждащи програми, позволяващи хора да бъдат следени чрез мобилните им телефони, а също така технологии, с които може да бъде осигурен достъп до всички смартфони по света. Така може да се прониква в аудиотрафика на гордеещите се със своята висока защита приложения WhatsApp и Telegram.

Според "Уикилийкс" изтичането на данните било дело на бивши служители на компании, изпълняващи договори с ЦРУ. Подобно на беглеца Едуард Сноудън те не искали да се примиряват с беззаконието в дейността на агенцията.

Преди седмица директорът на ЦРУ Майк Помпео заяви, че "Уикилийкс" е недържавна вражеска разузнавателна служба, действаща по указания на страни като Русия.