Чешката компания Karlovarské minerální vody (KMV) е подписала обвързващо споразумение за придобиване нa един от най-големите производители и дистрибутори на безалкохолни напитки в България - „Куадрант Бевъриджис“ АД, съобщиха двете фирми.

В България „Куадрант Бевъриджис“ е официалната бутилираща компания на продуктите на PepsiCo. На пазара е позната с марките Pepsi, Mirinda, 7up, Evervess, студения чай Lipton, както и соковете и нектарите Prisun. Част от портфолиото на компанията също е минералната вода Bellissima.

Цената на сделката не е обявена. Придобиването подлежи на одобрение от страна на Комисията за защита на конкуренцията. Очакването е процедурата да завърши до юни.

„Куадрант Бевъриджис“ е от 2007 година на българския пазар, когато купи дистрибутора на Pepsi за България „Агрима“. Компанията е част от израелската група "Куадрант юръпиън бевъриджис".

Новият собственик на „Куадрант Бевъриджис“ АД–KMV е най-големият производител на минерална и изворна вода в Централна Европа.

„Развълнувани сме от влизането си на нов пазар. След успешно придобиване на две водещи бутилиращи компании в Унгария ние продължаваме нашата стратегия да развиваме дейността си в други интересни чуждестранни пазари. Щастлив съм от предстоящата сделка в България – страна, която харесвам заради хората, които са отзивчиви, общителни и несъмнено горди с богатствата на страната си“, коментира Алесандро Паскал, изпълнителен директор на KMV.
Чешката компания съобщава, че планира да включи и местен водоизточник в портфолиото си, защото са „експерти в областта на минералните води".

Karlovarské minerální vody има договорни отношения с Pepsi за бутилиране в различни европейски страни. Тя развива дейността си в 26 страни. Фирмата е собственост на фамилията Паскал, която има дългогодишни традиции в бутилиращия бизнес.

Фирмата е основана през 1873 година в Карлови Вари от Хайнрих Матони. Най-популярните продукт през годините са минералните води Mattoni и Aquila.

Финансов консултант на KMV по сделката бе Raiffeisen Bank International AG.