Час и 21 минути. Толкова продължи първото редовно заседание на новия парламент днес, а в дневния ред имаше само една точка, приета с консенсус от всички парламентарни групи - изслушване на служебния вицепремиер по европейското председателство Деница Златева. Поради липсата на комисии и законодателни актове, с които депутатите да се занимаят, те решиха да започнат работа с форма на парламентарен контрол над служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. 

Националната програма за българското председателство на Съвета на ЕС ще започне след края на преговорите за общите приоритети на триото от страни, които ще председателстват Съвета в следващата година и половина - Естония - България - Австрия. Преговорите по общата рамка се очаква да започнат на 2 май и да бъдат финализирани в най-скоро време. Националната програма в първоначален вариант ще започне през юни и трябва да е готова през ноември.

Това заяви вицепремиерката по европейското председателство в служебния кабинет Деница Златева. 

По думите й в националната програма за председателството могат да влязат два приоритета като позицията на ЕС по отношение на интеграцията на Западните Балкани, както и темата с Черноморския регион, която ни засяга пряко. Но тази работа също предстои. 

Златева направи обзор на свършеното до момента по подготовката ни. Тя отчете, че е имало мерки от подготовката, по които забавянията са били между 2 и 9 месеца, но се наваксва. По-бавно върви огранизацията на културната програма. Иначе предвидените ремонти - на НДК и на Дом 2 на резиденция "Бояна", се подготвят. На въпрос на левицата за финансирането на председателството Златева уточни, че ще предостави на редовното правителство, когато то бъде избрано, доклад за нужните средства по различните пера, които засега са в рамките на гласувания бюджет от 150 млн. лв. 

Тя припомни и петте приоритета на председателството ни - работни места и конкурентоспособност, ЕС, който оправомощава и защитава своите граждани, енергиен съюз, ЕС като съюз на свобода, сигурност и правосъдие, и ЕС като фактор на световната сцена.

Въпросните приоритети бяха оспорени от депутат от "Обединените патриоти", но Златева припомни, че те са приети от кабинета "Борисов 2" още на 3 ноември миналата година. Тогава патриотите подкрепяха властта, макар да не участваха пряко с министри. 

От левицата поставиха като акцент националния приоритет за влизане в Шенген, по който може да се работи по време на председателството. 

Утре парламентът трябва да изслуша екоминистерството за замърсяването с уран на питейна вода в части от страната. Избраниците решиха още временната комисия за нов парламентарен правилник да работи по текстовете в срок от 14 дни.