Лидерът на Движение "Да, България" Христо Иванов коментира изявлението на бизнесмена Сашо Дончев, че му е бил оказван натиск от главния прокурор Сотир Цацаров. Според Иванов от цялата история "смърди" и тя е "атентат срещу демокрацията".

Според Иванов и двете версии - на Дончев и на Цацаров - за случилото се между тях са скандални.

"Във версията на г-н Дончев има действие, което нарушава фундаментални гаранции за демокрацията. Злоупотреба със съдебна власт, натиск, влияние върху медийната свобода и намеса в изборния процес. Става дума за това дали в България има демокрация", каза Иванов.

И посочи, че Цацаров е изключително обтекаем по повод изявлението на Дончев.

Иванов изтъкна, че във версията на Цацаров не става ясно къде се е случила срещата между двамата, как му се иска такава среща, как той я приема.

"Ако г-н Цацаров твърди, че му е оказано влияние, защо г-н Дончев не е станал веднага последствен. Това е тотална липса на елементарна хигиена във взаимоотношенията между главния прокурор и бизнеса. Много интересно кой е бил посредникът. Цацаров толерира разговори за висящи производства. Което от двете и да е вярно, това е ситуация, която е абсолютно недопустима в европейска демокрация. Става дума за всички нас, това е рубикон. Ако ние допуснем това нещо да се замаже, да се размие, да не бъде отразено, да не бъде показано във вечерните новини на всяка една от медиите, ситуацията за всички нас ще става все по-лоша", коментира Иванов.

Според него прокуратурата се опитва да се превърне в бизнес играч на територията на българската енергетика.

"От това нещо смърди. Тази смрад не можем да я приемем като общество", заяви Иванов.

И изтъкна, че нито една от двете версии не може да бъде проверена, докато Цацаров е главен прокурор.

"Призоваваме главния прокурор да се оттегли. Доказано е, че когато става дума за неговите действия, няма кой да го провери. Призоваваме всички парламентарни сили и тези извън парламента, особено нашите приятели от демократичната общност, да подкрепят тази наша позиция. Парламентът моментално да формира анкетна комисия, ВСС да се сезира", допълни Иванов.

Той уточни, че "Да, България" ще призове следствените действия по тази тема да бъдат извършени съвместно с европейски прокурор.