ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Междинни данни от Националната агенция по приходите (НАП) показват данъчни задължения на семейството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това стана ясно от изявлението на главния прокурор Стори Цацаров преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Пеевски е обект на проверка по сигнал на "Протестна мрежа", подаден срещу него, лидерът на "България без цензура " Николай Бареков и собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев.

Цацаров отказа да съобщи размера на въпросните задължения, тъй като проверката все още не е приключила. Междинните данни от НАП  пристигнали миналия петък в края на работния ден в прокуратурата. Все още няма информация за резултата от данъчната ревизия и на Бареков, тъй като проверката все още течала.

Цацаров се вбеси и от инфорамция, излязла днес в агенцията ПИК, пред която Пеевски редовнио се изявява - ПИК. Според информацията прокуратурата е започнала разследване за източване на КТБ. Според сайта магистратите проверявали как близки служители на Цветан Всилев в това число шофьори, деловодителки и секретарки, са получавали милиони левове от КТБ под формата на необезпечени заеми. Според ПИК се очаквало в рамките на разследването да бъде разпитан и Цветан Василев, който в момента е в чужбина. Цацаров обаче отрече тази информация.

Нито някой от прокуратурата работи в ПИК, нито ПИК е говорител на прокуратурата

обяви Цацаров. Видимо ядосан той сподели личното си мнение за войната  между депутата от ДПС и банкера Василев като я определи като "опит някой да налее малко гориво в един огън на банкова нестабилност". По думите му информациите, които се появяват спорадично в някои определни медии са наказуеми от гледна точка на закона за кредитните институции. Тези медии подлежат на административно наказание за разпространенние на слухове, които вредят на имиджа на дадена банка.

Ние се превръщаме в един универсален сапун за пране, с който всеки си мие ръцете,

ядоса се Цацаров и допълни: "Не омръзна ли на обществото всичката тази размяна на заплахи за убийство, всичката тази размяна на СМС-и и на сигнали. Прокуратурата не може да си свърши работата от сигнали. Хайде стига с този абсурден СМС-театър! Това е сага, която се поставя от информационни герои".

Цацаров каза още, че не е пристигало официално искане от австрийската приокуратура за арест н Делян Пеевски. По думите му ако изобщо се стигне до досъдебно производство, свързано с Цветан Василев, то тогава той ще бъде призован по надлежния ред. "Ако той все още е в чужбина тогава ще бъде призован чрез адвокат", обясни хипотетично главния прокурор. Не стана много ясно обаче за какво евентуално досъдебно производство би бил призован банкерът.

Обвинител номер 1 се вбеси и по още една линия. На въпрос на на кого служи и дали не служи на Делян Пеевски той отговори: "Според вас съм грешен ако правя нещо. Грешен съм и ако не правя нищо. Черен съм, нищо че съм облечен в кафяв костюм. Не ме обвинявайте във всички смъртни грехове. Защо си мислите, че ме интересува повече БАреков, отколккото Сарафово?! Защо си мислите, че ме интересува повече Пеевски, отколкото Варна?!", допълни Цацаров и отсече, че случилото се в Аспарухово е "провал на държавата". Той отново сподели личното си мнение, че е трябвало да бъде прекратено досъдебното производство срещу тримата набедени за потенциални убиойци на Делян Пеевски, защото нямалко никакви данни за опит за убийство. Имало само данни за евентуално замислено проследяване чрез електронно устройство.