До утре ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще представят чернова на коалиционното споразумение, което по план трябва да включва и състава на Министерския съвет. Продължава обаче да няма обсъждани конкретни имена. Това обявиха Делян Добрев и Волен Сидеров пред журналисти след два часа преговори в парламента днес.

"Започнахме работа по коалиционното споразумение, обсъдихме структурата на документа, начина за вземане на решения. Нямаме разминавания в темите, които коментирахме“, обясни Добрев. "Докато не постигнем пълно съгласие по коалиционното споразумение, няма как да кажем повече подробности. Коалиционното споразумение по принцип има структура на МС, но на този етап нямаме окончателно прието такова."

Малко след 11 ч. започна поредната серия разговори между двете партии, които през миналата седмица представиха кратък списък с приоритети на взаимното им управление. Днес се очакваше обсъждането на министрите. Основната фабула е колко от тях ще са патриоти и кои министерства ще поемат.

На преговорите днес присъстваха обичайните лица от екипа - лидерите на трите формации в ОП Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, избраните за преговорния екип на ГЕРБ Томислав Дончев, Цветан Цветанов и Владислав Горанов, както и други народни представители от двете формации.

Волен Сидеров разясни любопитна добавка в споразумението, според която всеки партньор се задължава да даде един ден предупреждение, ако смята да прекрати партньорството и да иска нови избори. Причина за това вероятно е фактът, че Борисов директно обяви отиване на избори през миналата година, без да предупреди партньорите си от ПФ или РБ. Разликата обаче бе, че патриотите нямаха участие в кабинета, а реформаторите бяха наполовина в коалиция, наполовина - не.