Много европейски журналисти са заплашвани под формата на психологическо или физическо насилие, кибертомроз или съдебно преследване. Голям брой от тях се самоцензурират заради страх от такъв натиск.

Това се казва в доклад на Съвета на Европа, цитират от АФП.

Интервюирани са доста журналисти на Стария континент. 40 на сто от тях твърдят, че през последните три години са пострадали от намеса без предупреждение в работата им. Това сериозно нарушило личното им пространство.

На първо място е психологическият тормоз, от който се жалват 69 на сто от анкетираните. Следват тормозените онлайн (53%). А 35% се жалват от полицейски заплахи. Срещу 13% има упражнени сексуални заплахи.

23% от анкетираните журналисти са били арестувани, разследвани, заплашвани със съдебно преследване.

Ако законите, иезползвани за такива преследвания, са предимно за клевета, в Турция журналистите са най-често преследвани по антитерористичното законодателство в името на сигурността или интереса на държавата, се казва още в доклада.

Упражняваният натиск и опасението човек да бъде подложен на него пораждат стрес, който води до депресия и параноя. 31 на сто от интервюираните журналисти трябвало да намалят степента на отразяване на определени теми. 15 процента изобщо се отказали от различни теми. А 23% спрели да разпространяват определена информация.

Същевременно 36 на сто от анкетираните заявяват, че заради натиск е по-малко вероятно да се самоцензурират. Той ги кара да желаят по-силно да огласят определена информация.

Повечето случаи на натиск са неизвестни на полицията. 57% от пострадалите от това журналисти не подават жалби.