Министърът на енергетиката в служебния кабинет Николай Павлов да отговори пред парламента какво се прави по становището на България за "Газпром", след като Европейската комисия обвини руския гигант в некоректни практиви в търговията с 8 страни от съюза, сред които и нашата.

Това стана ясно след съвместно изявление на бившата министърка на енергетиката и сега депутатка от ГЕРБ Теменужка Петкова и политическия говорител на "Нова република" Трайчо Трайков. Срещата бе по темата "Газпром" по покана на дясното обединение и на нея е присъствал и лидерът на партията Бойко Борисов. Подобни покани са оправени и към други десни партии, но до момента само от ГЕРБ са реагирали. Идеята за срещи дойде след разговор на "Нова република" със служебния премиер Огнян Герджиков по темата. 

"Липсва конкретна информация за стъпките, които служебното правителство е предприело и на какъв етап е подготовката за становището на България, което трябва да бъде изпратено до края на април", обяви Петкова.

Тя добави, че е имало среща във Варшава на страните, засегнати от практиките на "Газпром" и се очаква информация какво се е говорило на нея от служебния кабинет. Това ще е един от въпросите към министъра. 

Трайков и Петкова се обединиха около тезата, че България трябва да поиска от ЕК максимално удължаване на срока за предоставяне на становища и поставяне на изисквания към "Газпром". Разговори за удължаване се водели с представители на Комисията, каза още бившата министърка. 

Според представителите на ГЕРБ и "Нова република" пред "Газпром" трябва да се постави въпроса за промяна на начина, по който се образува цената на газа, доставян от "Газпром".