Из съдебно-управленския сюрреализъм в България.

По случая "Дончев" Сотир Цацаров предложи да се саморазследва и категорично отклони предложението си.

Калоян Стоев и "Труд" с най-обективни коментари за ВСС – според ВСС! Основанието за заключението сигурно е, че никога не редактират флашките, а ги пускат едно към едно - абсолютно обективно.

Партньорската проверка на прокуратурата от ЕС завърши през 2016 г. с доклад, съдържащ следната неразбираема препоръка:

“…нашето предложение е отговорността за упражняването на надзор върху разследването на твърдения за тежки престъпни деяния, извършени от главния прокурор, да се възлага на независимо лице, заемащо висша длъжност в съдебната система извън системата на прокуратурата, което да се подпомага от служители на НСС (предоставени от ръководещия НСС заместник главен прокурор) или от старши полицейски служители от МВР. За тези цели разследващите служители, независимо дали са от НСС или МВР, следва да отговарят пред горепосоченото независимо лице, натоварено с провеждането на разследването."

Вместо нея се възприе модел, при който главният прокурор в случай на обвинения за тежки престъпления срещу него излиза с нарочна пресконференция, отрича обвиненията и заклеймява обвинителите си.

И при това най-обективно позицията му се отразява от в. "Труд".

Всичко това доказва мненията на многобройните слабо-образовани експерти, които многократно заявиха, че няма значение дали прокурорската квота е пет на шест или шест на пет. Така е, защото в нашата съдебна система шест-пет няма.

Реформата на реформата продължава и в новата правителствена програма.

----

* Коментарът е от фейсбук профила на Даниел Смилов. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.