Чешката компания ЧЕЗ планира да продаде целия си бизнес в България, съобщи Ройтерс. Интерес към закупуване на активите са проявили най-вече български инвеститори.

Електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Електро България" АД осигурява ток на 2 милиона домакинства в Западна България.

Павел Цирани от борда на директорите на ЧЕЗ обясни, че сред българските инвеститори, проявили интерес към активите на компанията, са въглищна електроцентрала във Варна, два завода за възобновяема енергия и търговец на електроенергия. В същото време обаче Цирани изтъкна, че още не са започнали разговори с новото правителство на страната и не е определен график за продажба.

"Няма как страната да вземе отношение по такъв въпрос. Ако ЧЕЗ реши да продаде бизнеса си в България, това е решение единствено на ЧЕЗ", каза  бившата енергийна министърка Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.

Тя допълни, че процедурата се провежда по законите на Чехия и българската страна няма какво да направи.

"Нямам информация българската държава да купи ЧЕЗ и това не се вписва в политическата програма на ГЕРБ и общата програма с "Обединените патриоти", заяви още Петкова.

Подобни намерения преди изборите обаче обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова. В случай, че стане министър-председател, което не се очертава, разбира се.

ЧЕЗ притежава 67% от дружеството "ЧЕЗ Електро България" АД.