Терорист откри стрелба с автомат "Калашников" в средата на най-прочутия булевард в света  "Шан-з-Елизе" в Париж. Един полицай е убит, а двама негови колеги са тежко ранени.

"Шан-з-Елизе" беше затворен за автомобили и пешеходци.

"Това е терористичен акт. Един полицай беше убит, а други двама тежко ранени. Ранен е и един цивилен минувач. Рано сутринта в петък свиквам националния съвет по сигурността", заяви в специално изявление президентът Франсоа Оланд.

"Даеш" пое отговорността

Малко след неговото изявление терористичната организация "Даеш" ("Ислямска държава") пое отговорността за атаката. Името на нападателя бе огласено няколко часа по-късно от групировката. Той се казва Абу Юсуф ал Белжики, т.е. Белгиеца.

Нападателят също е бил убит. Полицията издирва втори участник в стрелбата. Той е пристигнал сутринта от Белгия. В жилището му в Брюксел вече се извършва обиск, твърдят разследващите органи, цитирани от "Франс 24". Според тях терористите са искали да убият полицаи. Ройтерс цитира очевидци, според които има поне двама ранени случайни минувачи.

Свидетели: Настана страшна паника

Свидетелите разказват за страшна паника, настанала към 9 часа, след като била чута стрелбата. Хората залягали зад пейки и боклукчийски кофи. Светкавично дошли полицаи и спецчасти. Целият булевард е бил затворен за движение. Хората били евакуирани.

"Вървях по булеварда. Точно бях излязъл от един магазин. И изведнъж от едно спряло ауди излезе мъж и започна да стреля срещу двама полицаи. Чух поне шест изстрела. Беше с автоматично оръжие. Умрях от страх, особено за 2-годишното ми момиченце, което беше с мен", описва трагичния инцидент анонимен очевидец.

Престрелката е станала близо до магазин "Марк енд Спенсър" и до прочутото кабаре "Лидо".

Полицаите претърсваха и туристи на булеварда.

Тръмп: Това няма да спре 

"Това, което се случва по света днес, е нещо наистина, наистина ужасно. На мен ми се струва обаче, че това е терористично нападение", заяви Доналд Тръмп, запитан за стрелбата в Париж по време на пресконференция с премиера на Италия Джентилони.

"Това просто няма да спре. Трябва да бъдем силни и бдителни и аз отдавна го повтарям", добави президентът на САЩ.

 

 

Атентатът става само три дни преди изборите в неделя за президент на Франция. Престрелката със сигурност ще покачи гласовете за крайната националистка Марин льо Пен, прогнозират наблюдатели в Париж. 

Кървавата френска поредица

Терористичната атака е част от поредица атентати в Париж и Франция. На 7 януари 2015 година двама маскирани влязоха в редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо" и разстреляха с калашников 9-има журналисти, включително главния редактор, както и двама полицаи. Джихадистите обявиха, че това е отмъщението на Аллах и избягаха. След дълго преследване из цялата страна радикалните ислямисти бяха убити от полицията при престрелка.

На 13 ноември същата година френската столица беше превърната в кървава арена. Първо гръмна бомба пред стадиона, на който се играеше мач между Франция и Германия. На трибуните беше и президентът Франсоа Оланд. После от кола беше стреляно срещу едно кафене, а накрая терористи взеха заложници в концертната зала "Батаклан". Ужасяващите нападения доведоха до 131 жертви и над 350 ранени. 

През юли миналата година терорист смачка с камион около 90 души в Ница. Ранените бяха над 100.

В началото на тази година имаше  и опит за атентат на летище "Орли".

И до ден днешен Франция е в извънредно положение, въведено след атентатите.