Кои ще са министрите на Бойко Борисов в третия му премиерски мандат и колко места в изпълнителната власт ще получат "Обединените патриоти" - това вече със сигурност е тема в преговорите за правителство, колкото и ГЕРБ и партньорите им да не си го признават официално. Днес се очаква да стане ясна черновата на коалиционното споразумение, а вероятно и структурата на Министерския съвет, договорена между двете формации. Поне обещанието на кръга от преговори вчера беше това. А слуховете за новите министри плъзват винаги щом преговорите по същество са в ход.

Премиерът Бойко Борисов се очаква да има поне трима вицепремиери. Освен силов и икономически, вероятно ще има и такъв, който да отговаря и за председателството на Съвета на ЕС, което страната ни поема от 1 януари 2018 г. Броят на министерските кресла е по-вероятно да се запази като в кабинета "Борисов 2", твърдят запознати. 

"Обединените патриоти" преговарят за поне 4 министерски кресла. За лидера на ВМРО Красимир Каракачанов със сигурност се чува, че ще заеме едно от тях. Под въпрос обаче все още било е дали ще е само силов вицепремиер, министър на отбраната или и двете. Според различни източници, близки до преговорите, западните ни партньори нямали проблем с това, че Каракачанов има обявено досие от Държавна сигурност. А и той е станал агент на тайните служби на комунистическия режим у нас съвсем в неговия край - май 1989 г., което било аргумент в полза на дългогодишния политик. За министерството обаче се чува и друго име - на бившия шеф на отбраната, сега депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов.

"Обединените патриоти" преговарят и за министерско кресло в енергетиката или в икономиката. Единият вариант бил отново ГЕРБ да поеме първия ресор и начело да се върне Теменужка Петкова. Другият - човек на националистите да поеме енергетиката, но от партията на Бойко Борисов имали условия за човека. Притеснението им идвало оттам, че в последно време експертът Стефан Гамизов съветвал лидера на НФСБ Валери Симеонов по темата. Нямало никакъв вариант обаче той да получи власт. За енергиен министър обаче се спряга името на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев. При този вариант може Петкова да оглави Министерството на икономиката.

Тъй като "Обединените патриоти" настояват за увеличение на пенсиите и промени в социалните грижи на държавата, не е изключено да си поемат и ресора в Министерството на социалната политика. Засега обаче не се чува име на кандитата за там. И в кабинета "Борисов 2" социалното ведомство първо бе поверено на коалиционен партньор в лицето на АБВ и Ивайло Калфин, но след като те напуснаха управлението, министър стана експертката от ведомството  Зорница Русинова, която бе в листите на ГЕРБ за изборите.

Има голям шанс патриотите да управляват и Министерството на културата. Едното им предложение било начело на бившия ресор на Вежди Рашидов да застане бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Той обаче не бил приемлив за партията на Борисов, защото бе в остър конфликт с формацията в родния си Пловдив от времето, когато бе кмет, а след това загуби изборите на косъм от Иван Тотев при първия му мандат. Другият вариант, за който се чува в последните дни, е, че министър на културата може да стане бившият парламентарен секретар на Борисов в предишния му премиерски мандат Петър Николов, който на изборите бе водач на листата на патриотите в Ловеч, твърдят източниците ни. 

Засега сигурните имена в новия парламент били най-доверените министри на Борисов от предишните мандати - Томислав Дончев, Владислав Горанов, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, които да поемат отново европейските дела, финансите, транспорта и регионалното развитие, твърдят от голямата управляваща партия. По всяка вероятност Ивелина Василева също ще се върне в екоминистерството, същото се чува и за Екатерина Захариева в правосъдието. Интересно е името, което се върти за МВР - ясно е, че Румяна Бъчварова няма да се върне там. Говори се обаче, че това може да се случи на бившия главен секретар на МВР по времето, когато Цветан Цветанов беше министър - Калин Георгиев. Не било обаче сигурно, че тази прогноза ще се реализира. Настоящ висш полицейски началник вероятно ще поеме поста на главния секретар, твърдят още източници, близки до МВР.

Образованието и здравеопазването, които бяха обявени за приоритет от ГЕРБ, засега също си нямали твърди титуляри. За първия пост се върти името на "обичайно заподозряната" Милена Дамянова от партията на Борисов, която водеше ресора в парламента досега. Чува се обаче, че поста от служебния кабинет можело да запази Николай Денков. Самият той бе смятан за човек на ГЕРБ, докато беше зам.-министър на Меглена Кунева, след което подаде оставка заради несъгласие с начина, по който тя води министерството. В здравеопазването "заподозряна" е лекарката и парламентарист Даниела Дариткова, но тук можело да има изненади. На Дариткова и друг път й е предлагано да влезе в изпълнителната власт, но досега е отказвала, защото няма да може да съвместява политическата работа с лекарската си професия, разказват нейни колеги в ГЕРБ.

За Министерството на туризма не се чува друга опция освен Николина Ангелкова, но нищо не било сигурно. За спорта слуховете носят отново името на Красен Кралев, което също е логично, но непотвърдено. Няма обаче никаква яснота за поста на дипломат №1. Сигурно е, че бившият министър Даниел Митов нямало да се върне във Външно. Допреди няколко дни се чуваше, че служебният министър Ради Найденов може да запази поста си, но към момента е по-вероятно той да остане посланик, само че вече не в Германия, където мандатът му изтича, а в Швейцария, където изтича мандатът на Меглена Плугчиева.

Всички имена, с изключение на премиера Бойко Борисов, обаче са предпоследни, докато самият той не каже последната си дума и докато още текат преговорите с "Обединените патриоти". По всяка вероятност президентът Румен Радев ще връчи мандат идната седмица, а срокът по конституция за изпълнението му е 7 дни. Тоест новото правителство вероятно ще се гласува преди Гергьовден.