Руски гражданин на име Сергей В. е задържан за взривяването на автобуса на германския футболен клуб "Борусия" (Дортмунд", предаде Нюз.Ру, като цитира в. "Билд".

Атентатът бе извършен на 11 април, когато футболистите се отправиха за домакинския си мач срещу френския "Монако" от Шампионската лига. От изпотрошените стъкла бе ранен състезателят Марк Бартра, а мачът бе отложен с един ден.

Новината за ареста идва часове след атентата в Париж, при който бе убит полицай, а двама души бяха тежко ранени.

Сергей В. е 28-годишен. Той бил задържан рано тази сутрин край град Тюбинген в провинция Баден-Вюртемберг.

Руснакът отседнал в същия хотел - "Л'Ариве", в който били и футболистите на "Борусия", преди да отпътуват за стадиона. Хотелът се намира почти срещу мястото на взрива.

Арестуваният се издал сам, като привлякъл вниманието на персонала с поведението си. На служителите се сторило странно, че по време на евакуацията Сергей В. не напуснал хотела, а отишъл в ресторанта, където си поръчал обилна вечеря.

Освен това при настаняването си в хотела човекът отказал първоначално предложената му стая и поискал да има изглед към улицата.. Вероятно така е имал възможност след деянието си да наблюдава, отбелязва "Билд".

Мъжът си направил резервации в "Л'Ариве" за два периода - 9-13 април и 16-20 април. Тогава все още не било ясно дали "Борусия" ще се класира за следващия етап на Шампионската лига. Германският тим обаче отпадна от надпреварата.

Според полицията руснакът задействал трите бомби дистанционно.

Сергей вероятно искал да забогатее, твърдят източници на "Билд" и сп. "Шпигел". Непосредствено преди взривовете той придобил по интернет акции на "Борусия" (Дортмунд). Според следователите Сергей искал да натрупа пари от колебанието на курса на акциите на клуба след атентата. "Борусия" е един от най-богатите отбори в Германия.

Първоначално германската прогуратура заяви, че става дума за терористичен акт на ислямист. Дори бе задържан 26-годишният иракчанин Абдул Бесет. Той бе заподозрян във връзки с "Даеш" ("Ислямска държава"). Следствието обаче така и не успя да установи дали арабинът е свързан с взривяването на автобуса.