Водачът на две листи на ДПС - във Велико Търново и Бургас - Камен Костадинов напуска Народното събрание след две заседания като депутат. Това обяви самият той от трибуната в парламента днес.

"И в двете листи бяха реализирани преференции на случаен принцип, или феноменът 15/15, както го наричате вие. Аз не приемам това като воля на избирателите, а като случайност и грешка, която се получава. Водачът на листата има освен привилегията да бъде водач и носи отговорността за поведението на хората в съответните листи", заяви той.

В листата на ДПС в Бургас на 9-о място бе Ангел Исаев, който получи извънредно силна подкрепа предполагаемо основно заради съвпадането на мястото му с номера на партията. Въпреки исканията на ДПС остана в парламента и бе изключен от партията, като стана първият и засега единствен независим народен представител в 44-тото народно събрание.

"Считам, че и отговорността, и примерът са нещо, което се дава лично. С този акт искам да дам модерно поведение", обясни Костадинов и добави, че отива в деловодството, за да подаде оставката си.

На въпрос защо той носи отговорност за поведението на хората от листата не бе даде ясен отговор. От ДПС обаче не разкриха дали той е предложил Исаев или дали има нещо общо с подреждането на кандидатите в МИР-а.

Костадинов обаче остава в политиката, партията и ръководството й. Той добави, че иска законодателни промени, за да се премахне феноменът 15/15, но не стана ясно какво може да направи по въпроса, след като няма да е депутат.

Лидерът на Движението Мустафа Карадайъ похвали Костадинов за спазването на партийните правила и достойното по негови думи решение. После обясни основните характеристики на партиите и как работят правилата в тях - според устава и решенията на съответните партийни органи. 

"ДПС имат решение да не се реализира мандат на базата на случайни преференции. Имаме колеги, които веднага след жребия в ЦИК се отказаха от кандидатските листи, за да не дадат възможност за явление на този феномен. Колегата Исаев нееднократно декларира, че няма да реализира мандат на този феномен. За съжаление въпреки неговите декларации той реши да реализира мандат не по правилата", заяви Карадайъ.

Карадайъ също призова за законодателни промени в изборния закон.

На въпрос дали Костадинов не е бил посъветван да постъпи така от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, доскорошната пиарка и сега депутатка от Движението Велислава Кръстева отговори с поговорката "ако ходи като пате, ако квака като пате... е пате". Не стана ясно дали става дума за нормално или за почетно пате.