Президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев отново декларира своята категорична подкрепа за своя наследник Румен Радев, „въпреки че в тези три месеца той не ме е потърсил за съвет или за подкрепа“.

Плевнелиев бе обаче изключително остър и посочи големи, според него, грешки от първите 100 дни на президента Радев. Това стана по време на представянето на фондацията на Плевнелиев „Решения за бъдещето“, чийто офис се намира в София Тех парк.

Притеснен съм от първите грешки на президентската институция в рамките на тези няма и 100 дни. Най-голямата грешка е идеята за ограничаване изборни права на българските граждани. Това може да създаде голям проблем. Не отива по никакъв начин на българския държавен глава да разделя. Българите в чужбина са част от българския народ“, каза предишният президент.

Росен Плевнелиев сподели, че помислил, че има някакво неразбирателство по темата, но публичното обръщение на президента Румен Радев разсеяло всички тези слухове.

„Това е грешка на държавния глава и се надявам да я коригира.“

Втората посочена грешка бе фокусирането единствено върху Турция, когато става дума за намеса във вътрешните работи.

„Не една, а повече държави се опитват да влияят върху изборния процес в България. Преди всичко прожекторите трябва да се насочат към Русия. Русия организира най-мащабната атака срещу сайтовете на българските държавни институции в деня на референдума и местните избори през 2015 година“, припомни Плевнелиев.

Третата грешка е прекомерната намеса в работата на служебното правителство.

„Президентът Радев остави у нас усещането, че имаше постоянен и прекомерен натиск към служебното правителство. Това не бива да бъде така.“

Росен Плевнелиев определи случилото се в Министерството на регионалното развитие и благоустройството по повод магистрала „Струма“ като „скандал от мащаба на "Батко-Братко“. Той посочи конкретно министерствата на земеделието и на околната среда, където „ние не видяхме никакъв прогрес и стъпки напред“.

„Досега всяко служебно правителство е оставало в историята поне с едно голямо нещо. Не се сещам с какво това ще остане“, завърши Плевнелиев.

В месеците след края на мандата си той е пътувал в САЩ и в Израел. Бил е приет за член на Трилатералната комисия по препоръка на Херман ван Ромпой и Жан-Клод Трише. Вероятно ще заеме мястото на Шимон Перес начело на фондацията „Приятели на Израел“.

„Продължавам да действам активно на международната сцена, където се чувствах като у дома си“, каза Плевнелиев.

Фондацията му се казва „Решения за бъдещето“.

„Тя продължава да бъде това, което бях и като министър, и като държавен глава. Да гледам напред. Няма да спестим слабостите и проблемите в държавата и обществото, но ще търсим заедно с всички решенията.“