Мъж издирван от белгийските власти, за когото се твърди, че е на име Юсуф, се е предал на полицията в Антверпен тази сутрин, съобщават медиите в страната. Френските следователи подозират, че той може да е свързан със снощната стрелба на парижкия булевард „Шан-з-Елизе“, в която беше убит един полицай.

"Даеш" ("Ислямска държава") пое отговорността за атентата, като съобщи, че той е дело на Абу Юсуф ал Белжики, т.е Абу Юсуф Белгиеца.

Френската полиция обаче съобщи, че извършителят, когото силите на реда убиха, е 39-годишен френски гражданин, разследван за тероризъм.

„Престъпникът убит вчера е французин – каза пред държавната телевизия РТБФ белгийският федерален вътрешен министър Ян Ямбон. – Той със сигурност не е белгиец. Има ли още връзки с белгийци? Това се разследва, не мого да кажа нищо“.

Пиер-Анри Бранде, говорител на френското вътрешно министерство каза прек телевизия „Европа 1“, че предалият се на белгийските власти е 35-годишен мъж е обявен за издирване по тяхно искане.

„Свързан ли е той отблизо или отдалече с това, което се случи на „Шан-з-Елизе? Това не мога да ви кажа във всеки случай, има няколко информации, които трябва да се проверят... не можем да си позволим да изключим нищо“, каза той цитиран от АФП.

Според белгийски полицейски говорител засега няма установена връзка между снощният атентат в Париж и предалия се в Антверпен, който е издирван по друго дело.

Белгийският клон на телевизия РТЛ цитира неназован източник близък до френското следствие, според който Белгия е обявила предалия се за издирване като „много опасен“. При обиск у него са били открити билет за високоскоростния влак за Париж „Талис“, огнестрелни оръжия и качулки.