Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че е получила обаждане от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който поискал вицепремиерът в служебния кабинет Деница Златева да остане на поста си и да продължи да отговаря за европредседателството. Нинова обаче отговорила отрицателно на това предложение.

Доскоро Златева бе част от ръководството на БСП. Нинова призна, че тя е кадър на БСП и е единственото участие на социалистите в служебното правителство. Според нея обаждането на Борисов е добра оценка за нейната работа.

Изказването на Нинова бе в рамките на изслушването на служебния премиер Огнян Герджиков. Той трябваше да отговори на въпроса за кадровите промени на неговото правителство.

"Получих обаждане от Бойко Борисов, който ми предложи вицепремиерът Деница Златева да остане в кабинета на ГЕРБ. БСП има участие в служебния кабинет, казва се Деница Златева и затова носим отговорност. Вицепремиер и министър по европредседателството,. И днес пред вас заявявам, че качествата на човека, който участва в името на БСП в кабинета, са оценени високо", посочи Нинова.

Тя заяви, че няма да допусне никога договорки и задкулисие извън общественото внимание и затова е отказала на Борисов. Според Нинова въпросът е принципен.

"Не можем да правим никакви колаборации с управляващо мнозинство, с което нямаме допирни точки по програми. Винаги може да разчитате на нашето разбиране и гласове, когато решаваме важни въпроси", декларира Нинова.

Тя благодари на премиера Огнян Герджиков, че е бил коректен и че е уточнил, че не са разговаряли по никакви теми и не се е месила в работата на правителството.

"Аз не съм Бойко Борисов и нито с есемеси, нито със срещи с вас, нито с обаждане към вас, никога не бих си позволила намеса в работата ви."

Това заяви Нинова.

Малко преди това Герджиков каза, че е имал разговори с Борисов, което според него е нормално. В понеделник двамата щели да обсъдят с експерти темата с преговорите между "Газпром" и ЕК и възможностите за България в тези преговори.