Повишението на уран във водата на Велинград е от 1,5 до 2 пъти над нормата, заяви за „Фокус“ д-р Румен Атанасов, началник-отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Пазарджик. Веднага е започнало изключване на водоизточниците, които са с наднормени стойности в самия град, и търсене на алтернативно водоснабдяване. Определената в Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели допустима концентрация на уран е 0,03 милиграма на литър.

Велинград е един от най-известните и посещавани спа курорти в България с много балнеолечебни басейни.

По-рано Таня Чомакова от РЗИ-Пазарджик уточни, че в инспекцията са постъпили данни от мониторинговото наблюдение на ВКТВ-Велинград, като са получени нестандартни резултати по радиологични показатели /естествен уран/ от проби на питейна вода в три от водоснабдителните зони на регион Велинград.

Те са от зона „Грашево“, махала „Мечо корито“, зона „Св. Петка“, Юндола, Пашово, зона – част от кв. „Чепино“, и малка част от кв. „Лъжене“ на гр. Велинград.

„На 20 април директорът на РЗИ-Пазарджик разпореди предприемането на спешни действия от страна на доставчика на питейна вода за отстраняване на всякакъв възможен риск за здравето на населението. Разпоредено е на ВКТВ-Велинград незабавно спиране на водоползването за питейни нужди от проблемните водоизточници, осигуряването на достатъчно количество качествена питейна вода, отговаряща на изискванията на Наредба № 9 на МЗ и извършването на учестен мониторинг“, уточни Чомакова. 

Първото съобщение за уран във водата дойде преди време от Хасково. Там водата бе спряна, а хората наливат от военни водоноски прясна вода за пиене и готвене вече повече от 20 дни. 

Преди няколко дни бе открито повишено количество уран в село Първомай, Пловдивско. 

Виновни за скандала са ГЕРБ, обяви днес от трибуната на Народното събрание Елена Йончева.

Служебният министър Илко Семерджиев за пореден път направи изказване днес, че водата за пиене в Хасково не е опасна за здравето на хората.

Все още на са станали известни данните от изследванията от Първомай.