Лондонският пъб – това историческо свърталище на революционери, писатели и политици, днес е под заплаха. Броят на пъбовете в английската столица застрашително намалява – една четвърт са изчезнали само от 2001 година насам, като най-драматично е в централен Лондон, съобщава Quartz.

Броят на пъбовете в Лондон по години:

Това явление си има логично обяснение. Пъбовете затварят точно в центъра на града, където цените на имотите излетяха нагоре. Скокът в цените е троен от 2001 година насам. Пъбовете обикновено се намират на оживени места по големите улици и се превръщат в мишена за корпорациите, които искат да ги преустроят в лъскави магазини, жилища или офиси.

Кметът на града даде за пример един 300-годишен пъб в източния квартал Родърхайт - The China Hall бе купен преди две години от строителни предприемачи. Сега стопаните на заведението – семейство, което върти мястото от 37 години, получиха нов договор за наем, който е два пъти по-висок от досегашния. Или трябва да намерят парите, или да напуснат.

Още повече, предприемачите имат право да превърнат един пъб в магазин или офис без разрешение от общината – това прави пространствата изключително привлекателни за големите марки. Групата за защита интересите на пъбовете „Кампания за истински ейл“ пресметна, че веригата супермаркети "Теско" е превърнала 37 пъба в магазини от 2010 до 2014 година. Групата настоява общината да промени правилата.

Пъбовете в Лондон привличат туристи, които оставят парите си в тях. Над половината от чуждестранните посетители на града посещават пъб и така осигуряват първото работно място за всеки шести лондончанин на възраст от 18 до 24 години, показват данни на кметството. В пъбовете работят 46 300 души, според правителствени данни за 2016 година.

Средна цена на имот в Лондон:

Не става дума само за високите цени на имотите, на които не издържат пъбовете. Редица други фактори правят оцеляването им в бизнеса изключително трудно – начинът на данъчно облагане и намаляващата консумация на бира. Т.нар. „Нощен цар“ Ейми Ламе се е заела със задачата да намери решение. Тя организира обществено обсъждане по темата. Може и да се справи с малко помощ от редовните посетители на лондонските кръчми – Маркс и Енгелс, които все пак измислили решение на проблемите на тяхното съвремие, на по пинта Red Lion в „Сохо“ преди 170 години.