Служебният премиер Огнян Герджиков отрече върху него да е оказван натиск за назначения и уволнения. Герджиков бе изслушан по темата от парламента. Изслушването бе инициирано от ГЕРБ и първият въпрос бе зададен от зам.-шефа на партията Цветан Цветанов.

"Имаме сигнали, че и в момента тече законодателна дейност на подзаконово ниво за наредби и правилници, които да бъдат разгледани в последните заседания на Министерския съвет, които ще създадат доста неприятности в администрацията и в институциите, които трябва да продължат своята работа", заяви Цветанов.

Той призова Герджиков да преустанови тези действия, защото това ще създаде проблем за "следващото легитимно правителство в 44-тия парламент".

"За 3 месеца сте направили толкова уволнения, колкото не е направил редовен министър-председател. Казахте, че нямате отношения към тези уволнения. Това означава, че друг е разпореждал тези уволнения", заяви Цветанов.

И заяви, че бъдещото правителство ще направи ревизия на тези назначения.

Герджиков каза, че с решение на правителството са били освободени 22 областни управители и 27 техни заместници. Той поясни, че има това право по закон и от него са се възползвали и предишни служебни премиери. Стефан Софиянски бил уволнил всички областни управители, а Героги Близнашки - 17. Според Герджиков част от неговите кадрови промени ще бъдат оценени положително от бъдещото правителство.

"Аз не съм уволнил нито един служител в Министерския съвет в цялата администрация. Това показва, че моето разбиране не е да бъдат уволнявани хора самоцелно и затова не съм го правил", заяви Герджиков.

Елена Йончева (БСП) попита Герджиков какво е пишело в есемеса на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за уволняването на медийния съветник Иван Гарелов.

"Преди изборите не съм говорил или приемал нито един лидер на политическа партия. Повече на въпрос за есемеси не отговарям", отговори Герджиков.