"Убеден съм, че в началото на май ще имаме кабинет с министър-председател Бойко Борисов", заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ пред БНТ.

Заедно с лидерите на останалите четири парламентарно представени партии той участва в предаването "Панорама".

"Направихме компромиси, които не променят фискалната политика. Искаме да постигнем ръст над 3,5 на сто, за да достигнем БВП от 120 милиарда лева в края на мандата ни, минимална заплата 650 лева, средна 1500 и достойни пенсии на база икономически ръст", каза Цветанов.

Според него кабинетът "Борисов-3" ще бъде по-различен от предишните два с новите предизвикателства пред него. Сред тях е "Брекзит". България е пред предстоящо председателство на ЕС.

Цветан Цветанов. Снимки Веселин Боришев и БГНЕС

"Да не отстъпваме от европейските ценности. Политическите ни опоненти показаха едно лице в кампанията, едно говорене в Брюксел, а друго пред избирателите", каза той, като явно визира БСП.

Цветанов увери, че ГЕРБ няма да хвърля вината за проблемите върху върху служебното правителство, нито ще воюва срещу президента Румен Радев. 

"Днес се установи, че някой е разпоредил на министрите да се уволнява. Премиерът Герджиков се разграничи. Но това са най-големите уволнения, правени някога от служебен кабинет. Имаме кабинет, назначен от Радев", каза Цветанов.

Водещият попита означава ли това, че отговорност за уволненията носи президентът.

"Не казвам това. Казвам какви са предприетите мерки", отговори Цветанов.

Той категорично отхвърли отправените срещу ГЕРБ обвинения, че предишното правителство е знаело, че във водата на Хасково има уран, но е скрило този факт. И изтъкна, че този проблем съществува от 40 години. Но допълни, че допреди година по закон нормата е била 0,06, а сега е 0,03.

Засегната бе и темата за отношенията между България и Турция.

"Те трябва да се градят между правителствата, а не с посредничеството на определена политическа сила. И трябва да наблюдаваме всичко, което се случва във всички съседни страни, не само Турция", каза Цветанов.

Бомбата в студиото хвърли лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че е поискала оставката на члена на Изпълнителното бюро Георги Гергов. Това е станало, след като бизнесменът Сашо Дончев разказа публично, че Гергов е организирал среща между него и главния прокурор Сотир Цацаров. На срещата Цацаров направил опит да окаже натиск срещу него.

Корнелия Нинова

Отделно Нинова на няколко пъти нападна политиката на ГЕРБ. И заяви, че за нейната партия не съществува дума като "компромис".

Тя оатново говори за "паралелна държава". Според нея 20 на сто от парите, платени от държавата за обществени поръчки, отиват в сенчестия бизнес. Лидерката на БСП се позова на изследване на БОРКОР. И допълни, че 1 милиард лева се губят от неплатени концесионни такси и нерегламентиран добив.

"Това е паралелната държава", обобщи Нинова.

Примери изобилствали също и в здравеопазването, и в образованието. Нинова обаче не знае дали в тази паралелна държава има и хора от БСП.

Нинова поиска ГЕРБ да поемат политическа отговорност за това, че се е мълчало 6 месеца за замърсената питейна вода в Хасково и на други места в страната, тъй като първите данни за замърсяването са станали известни през октомври 2016 г. Соцлидерката смята, че днес в парламента служебните министри са замели следите на Бойко Борисов по случая с водата.

Следващият поред бе съпредседателят на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов.

Той отказа да отговори на въпроса дали е бъдещият министър на отбраната в коалиционния кабинет "Борисов-3". И обеща името да се разбере след около седмица, кокато стане ясен съставът на правителството.

Красимир Каракачанов

"Компромис е това, което постигнахме в преговорите с ГЕРБ, но той позволи увеличение на минималната пенсия и тя ще стане 200 лева", изтъкна Каракачанов.

Но допълни, че става дума за увеличение на пенсиите само на тези, които имат осигурителен стаж.

"Ние в ДПС винаги сме имали самочувствието на патриоти - не реверни, а истински. Нито една приоритетна програма за 27 г. не е била реализирана без участието на ДПС", заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Мустафа Карадайъ

Той бе категоричен, че Движението не е на нож с официална Турция. Но ясно и категорично е изразило позицията си за референдума в югоизточната ни съседка. Всички видели, че след допитването обществото в Турция се е разделило.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че формацията, която се обединява между ГЕРБ и патриотите, до голяма степен върви по програмата на неговото движение.  И именно там били намерени минималните пенсии от 200 лева.

Ако се изпълнява програмата в интерес на българския народ и бизнес, "Воля" ще я подкрепи, без да участва в управлението.

Веселин Марешки

"Не считам, че 122 на 118 гласа е обединение, търсене на съгласие, на консенсус. Считам, че търсене на съгласие означава доста по-широко мнозинство, което да гарантира стабилно управление за тези 4 години, и то управление, което не е самоцелно, а е едно ефективно правителство в интерес на българския народ. Има много формати в този парламент, въпреки че се говори, че е само един", смята Марешки.

В началото петимата лидери бяха помолени да кажат с по една дума какво според тях е най-важното в новоизбрания парламент.

• За Марешки това е стабилното правителство.

• Карадайъ смята, че думата е "спасение". И това ще стане чрез обединение, справяне с бедността, гарантиране на правата и свободите.

• Каракачанов иска да бъде решен въпрос, отсъстващ според него вече 27 години - единството при водене на политика в тежки времена.

• За Корнелия Нинова най-важното в международен план е националната сигурност и бъдещето на България в ЕС. А във вътрешен - производство и доходи.

• А Цветанов смята, че най-важно е да бъдем искрени и обединени по национални каузи.

В края водещият зададе въпроса има ли нещо, по което всички лидери могат да се разберат.

• "Че трябва да се търси сигурност и стабилност", отговори Марешки.

• "Трябва да има ясни приоритети, които дори при смяната на правителство да се следват", смята Карадайъ.

• "Длъжни сме, а не "би трябвало". Поставени сме пред изпитания, заплашващи същестуването ни като държава", каза Каракачанов.

• "Можем по всичко казано. Добавям - демографската катастрофа над всичко", заяви Нинова.

• А според Цветанов това е демонстрирано вчера, когато всички са подписали искане за изслушване на вицепремиерката Деница Златева. И се получила обща кауза във връзка с българското председателство на ЕС.