Последните проучвания за президентските избори в неделя във Франция сочат лека преднина на Еманюел Макрон от "В движение". Социологическите изследвания бяха публикувани снощи в 18 часа. Прогнозите бяха очаквани с огромен интерес, за да се разбере дали атентатът на авеню "Шан-з-Елизе" е повлиял на мнението на французите. Оказва се, че не е. Защото се смяташе, че терористичната атака би наляла в мелницата на крайната националистка Марин льо Пен поне около 1-2% и така тя да се окаже на първо място.

Впрочем госпожата бе дълго време сочена за победител в първия кръг на изборите. Но през последните двадесетина дни бе задмината от центриста Макрон, бивш министър в правителството на президента Франсоа Оланд.

Даже изследванията на Ifop-Fiducial за списанието "Пари мач", CNews et Sud Radio отчетоха лека преднина за Макрон. Той се класира на първо място с 24,5 на сто - покачване с 0,5 пункта в сравнение с предишното проучване.

Тримата му основни претенденти остават стабилни в позициите си. Втора е лидерката на Националния фронт Марин льо Пен с 22,5 на сто, трети представителят на десницата, обединената кандидатура на Републиканците Франсоа Фийон - 19,5 процента и четвърти ултракрайният комунист и основател на Лява партия Жан-Люк Меланшон с 18,5%.

Останалите кандидат-президенти са далеч зад тях като социалистът Беноа Амон стига до 7 процента, а голистът Никола Дюпон-Енян от движение Изправи се, Франция - 4. Всички други са под 2 процента.

В анкетата на Ifop са участвали 3000 души.

Агенция Odoxa, която е работила за списание "Поан", е направила експресно проучване вчера - ден след терористичното нападение в центъра на Париж. Участвали са 992 души.

И в това изследване води Макрон с 24,5 на сто. Марин льо Пен е втора с 23 процента, но с увеличение от 0,5 пункта спрямо предишното. Фийон и Меланшон са с по 19 процента.

Единствено в прогнозните данни на института BVA Макрон и Льо Пен са с равни проценти - 23.

Първите двама, класирали се в неделя, се явяват на балотаж. Той е насрочен за 7 май.