Руски хакер, спечелил най-малко 170 млн. долара от кражба на повече от два милиона номера на кредитни карти и тяхната продажба на черния пазар, беше осъден на 27 години затвор от американски съд, съобщават световните агенции.

Според прокуратурата Роман Селезньов е бил „един от водещите в света доставчици на откраднати данни за кредитни карти“. 

От октомври 2009 до октомври 2013 г. той откраднал номерата на кредитните карти на над 500 американски бизнесмени, трансферирал данните към сървъри във Вирджиния, Русия и Украйна и понякога продавал информация на криминални уебсайтове за кредитни карти, гласи обвинението.

Prosecutors said that from October 2009 to October 2013 Seleznev stole credit card numbers from more than 500 US businesses, transferred the data to servers in Virginia, Russia and the Ukraine and eventually sold the information on criminal "carding" websites.

Хакерът е син на руския депутат Валерий Селезньов.

„Присъда от 27 години не мога да нарека справедлива, както и какъвто и да било друг срок. Това е абсолютно политизирано решение. Продължавам да живея с убеждението, че Роман е похитен. Това убеждение е подкрепено и от международното право“, заяви народният представител пред ТАСС.

Той е уверен, че в хода на следствието е бил оказан натиск: „Три години не си признава вината и за няколко дни до съдебния процес откровени признания. Това е малко странно… Мисля, че е имало натиск“.

Още при задържането на Селезньов през 2014 г. на Малдивите руските власти обявиха, че то е незаконно.

"Продължаваме да смятаме, че арестът на руския гражданине Роман Селезньов, който де факто беше отвлечен на територията на трета страна, е незаконен", написа руското посолство на страницата си във фейсбук.