"Чакам извинение от г-н Цацаров, ако за него, това е грешка". Това обяви бизнесменът Сашо Дончев по бТВ. Призивът си той отправи към главния прокурор Сотир Цацаров. Преди дни в разпространено онлайн видео от бизнес форум Дончев разказа, че на неформална среща (в последствие оказала се в офиса на БСП функционера Георги Гергов – б.р.) обвинител №1 Сотир Цацаров е похвалил бизнеса му и е запитал защо финансира партия „Да, България” и телевизия Би Ай Ти. По-късно от прокуратурата пък обвиниха Дончев, че се е опитал да оказва натиск по проверка за цените на природния газ.

"Всеки греши, дори и аз на тези години, но това са грешки, които засягат цялото общество", обясни позицията си Дончев.

На въпрос дали ако вместо извинение, получи обвинение бизнесменът отговори: "Съдба, от съдбата си никой не може да избяга. Нямам никакви притеснения".

В интервю пред Нова тв Дончев обясни защо появата на записа, на който той разказва за срещата с Цацаров, се е появил почти месец по-късно. "Случката се състоя на 21 март, малко преди изборите, и ако бях направил опит за публично огласяване тогава на тази история, щеше да се каже, че е предизборен ход и да има омаловажавене на най-важното в случката. Затова тогава замълчах".

Без реакция от президента

Той разказа, че веднага след изборите на 28-29 март имало извънредно заседание на Съюза на издателите и като първа стъпка написали писмо с искане за среща с президента, "за да го запознаем с тревожни за нас като издатели факти."

"Моята етика е да изчакам неговата реакция и тогава да действам", обясни Дончев. Реакция от държавния глава обаче не последвала.

За ролята на Георги Гергов

"Покани ме г-н Гергов. Много е смешно, в цялата ситуация сега се оказа ,че е било най-неприемливо поведението на самия Гергов", коментира Дончев. Той обясни и отношенията си с пловдивския бизнесмен - "Не сме приятели, но се познаваме достатъчно отдавна, познати са нашите семейства, ходили сме в Пловдив, отношения между познати хора". 

"Да не излезе, че той е най-черният от всички. Нямам причини да се отнасям към човека, който познавам с лошо, нямам причини да смятам, че той е искал да ме постави в лоша ситуация", каза още Дончев. 

"Той обича да събира хората, той е медиатор, такъв му е манталитетът. Не бих го нарекъл посредник", обясни още той за ролята на Гергов.

Дончев отново разказа историята. Гергов му се обадил и изглеждал истински разтревожен

Попитал го: "Ти имаш ли нещо общо с проекта на Христо Иванов. И с Би Ай Ти". Дончев отговорил "не". Гергов му се видял разтревожен и решил, че е нещо важно за него. След като получил този отговор, Гергов се свързал с главния прокурор. Цацаров казал, че сега не може, ще дойде в 12 часа на следващия ден.

"И аз отивам с ясното съгласие, че той не идва като главен прокурор, а като гражданин, за нещо, което е толкова важно за него и за Гергов", обясни Дончев.

Цацаров започнал с увертюра в разговора, дал висока оценка за присъствието на Дончев публичното пространство, казал му, че има хубав бизнес

"И в един момент каза – като имате такъв хубав живот, защо ви трябва да финансирате партията на Христо Иванов?". След което попитал и за Би Ай Ти.

"Мен ме информират специалните служби", обяснил Цацаров откъде черпи информацията си.

Имало и дълъг разговор за Комарницки, как 20 -годишната дъщеря на главния прокурор възприемала карикатурите на Комарницки

"Не си правете труда да ме агитирате за вестник "Сега", казал по верме на разговора Сашо Дончев.

Писмото от Софийската градска прокуратура

По време на разговора Сашо Дончев му показал и получено писмо от Софийската градска прокуратура, но Цацаров обяснил, че няма нищо общо с него.

И аз не мога да разбера какво се иска в това писмо, каза Дончев. Но преразказа, написаното "услужливо", както той обясни в БГНЕС съдържание на писмото. Това бил "сигнал, подписан от някой, но подаден от "Булгаргаз", че лицето Сашо Дончев в заговор с Европейска комисия и тръгнал да дестабилизира българската икономика".

"Някой иска да ме обвини в подготовка на държавен преврат или нещо подобно, че искам да дестабилизирам цялата българска икономика", предположи още Дончев.

"По време на срещата с Цацаров нито веднъж не е станало дума за газ, освен че имам добър бизнес и добре съм си го подредил", каза той.

Той коментира и хипотезата, че действал против Валери Симеонов, за да не поеме той министерството на енергетиката.

"С Валери Симеонов сме израсли в една махала, съученик съм на брат му и той Сашо, казвахме му Сашо Протона, много умен млад човек. Нямам лоши чувства към Валери Симеонов, нито той към мен, надявам се", обясни Дончев.

 И добави, че няма проблеми, когато държавата играе в иономиката по правилата.

"Никога не съм искал никоя държавна институция през всички тези правителства да ми направят услуга за цената на газа. Аз съм достатъчно горд", каза още той.

После добави, че прокурорите, които му пращат писмата, "могат да ме помолят за експертиза – да им покажем колко некадърно е ръководството на "Булгаргаз", който се управлява от ченге, от доносник, това е председателят на борда на "Булгаргаз".

Сашо Дончев определи случилото се като практики от ранните години на социалистическата държава.

И накрая даде два съвета на главния прокурор Цацаров - Да живееш, както трябва. И тогава - ако живееш както трябва, няма да имаш основания да се мислиш, че близките ти ще се притесняват от това, което се пише или говори за теб.