Кой лъже за урана във водата. Според говорителката на БСП Елена Йончева сравнението с Чернобил е коректно, според бившия здравен министър Петър Москов това са лъжи.

Президентът Румен Радев е „напълно прав” да сравнява случилото се с урана във водата на Хасково с Чернобил, каза депутатката от БСп Елена Йончева пред бТВ.  Според нея информацията или е умишлено укривана, или има „престъпно безхаберие”. Още през септември м.г. Басейнова дирекция е установила при свое изследване, че във водоизточник, който захранва Хасково, има в пъти превишение на нормите на уран и алфа активност. Екоминистерството обаче публикува информацията през януари, а чак в началото на април останалите компетентни институции са започнали конкретни действия, обясни тя.

„Тази вода е над допустимите норми за здравето на човека, това означава, че тази вода не е годна за пиене”, подчерта тя и допълни, че и до момента няма налични резултати от изследване как повишеното ниво на уран се е отразило на питейната вода.

Йончева отново обвини министрите от калинета на ГЕРБ - на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда Ивелина Василева за проблема.

Петър Москов се включи по телефона и обвини депутатката в лъжа – той отрече, че месеци наред е имал информация за високото ниво на уран.

Здравните власти едва преди дни са получили тези данни, каза той. Басейнова дирекция е изследвала засега дълбокия воден източник, а само Националният център по радиологична защита и лабораториите на 5 здравни инспекции могат да кажат дали водата е негодна за пиене. Москов даже обяви, че ще съди Йончева за клевета.

Според Делян Добрев от ГЕРБ водата в родния му град от 50 г. е с близки до сега измерените нива на уран заради добива в региона, започнал през 1946 г. и продължил до началото на 90-те. Разликата е, че Световната здравна организация през последните години е намалила препоръчителната норма до нива, по-ниски от тези в Хасково.

По-сериозно отклонение имало в един от 74-те сондажа, които захранват града. Според Добрев изграждането на нови водоизточници щели да решат проблема напълно.

Във Велинград - вода в туби и друг водоизточник

"В питейната вода на Велинград няма завишени показатели на уран", каза пред Нова тв кметът на Велинград Костадин Коев, след като в региона също се разбра, че има завишени над два пъти норми на урана. Пробите били взети още през декември по време на регулярна рутинна проверка. Резултатите обаче излезли по-късно.

Няма опасност за хората във Велинград, увери д-р Румен Атанасов от Районната здравна инспекция в Пазарджик. Спрени са водоизточниците, в които са регистрирани високите нива, и в момента водата за местните идва от други станции. Трябва да потвърдим резултатите, които получаваме от водоснабдителното дружество, досега те винаги са били с много по-ниски стойности на уран", каза той.

В две близки села до Велинград - Света Петка и Грашево, има завишени норми на естествен уран. Тези населени места ще бъдат снабдявани с бутилирана питейна вода, докато излязат резултатите от новите проби, а това трябва да стане в рамките на две седмици. На минерална вода ще са 1200 души.

"Ние пием вода от чешмата във Велинград", каза кметът, за да илюстрира, че опасност в града няма, но все пак уточни, че за двете села са взети мерки.

Шефът на ВиК Велинград Йордан Нанов уточни, че на тези две места водата е със завишени норми според новата действаща уредба. Според старата уредба, която е действала до 2015 година, нивата на уран не са завишени. 

И до Хасково, и до Велинград,  и до Първомай има разположени бивши уранови мини, направи по-дългосрочна връзка Борислав Сандов от "Зелените"