Бизнесменът Георги Гергов все пак подаде сам оставката си от Изпълнителното бюро на БСП пред Националния съвет на партията. 

В края на дискусията по поисканото му от лидерката на партията Корнелия Нинова оттегляне заради случая с организираната среща между Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров Гергов е обявил, че се оттегля от ръководството.

На излизане от заседанието Гергов обяви пред медиите, че е решил да се оттегли и така е освободил съпартийците си от отговорността да гласуват "за" или "против" поисканата оставка. 

"По-добре да се приеме оставката ми, защото създавам напрежение в БСП", каза Гергов. Според него "полека- лека ще излязат много скелети, много истини, но не очаквайте да заливам партията с помия".

Бизнесменът-партиец напомни, че Корнелия Нинова е станала лидер на партията с неговите гласове, но засега постът ѝ не е поставен под въпрос.

"Задкулисието е доста тук при нас, стара партия сме. Не мога да се изживявам като изкупителна жертва", заяви още Гергов, но не каза повече.

Той не отговори на въпроси за срещата в офиса му в ЦУМ, която стана повод за оставката.

„Само някой да не си въобразява, че аз съм непартиен човек и ще правя глупости“, посочи той и поясни, че засега остава лидер на областния съвет на БСП в Пловдив.

На въпрос дали ще напусне БСП, Гергов отговори: „Не може да има развод, 41 години съм член на тази партия. Съжалявам, че така се получава. Всъщност не разбирам защо си отивам“, коментира бизнесменът.

Той посочи, че има врагове в БСП. „От 2013 г. досега ние сме направили 5000 гласа повече в Пловдив“, посочи Гергов и обясни, че имат 7 депутати. „Това не е станало без моята явна намеса и моето ръководство на партията в областта. Искам просто нормално да живеят хората. Искам просто БСП да заема позицията, която трябва и тя си я е заела“, допълни Георги Гергов. 

Еднолична партия ли ще ставаме

По-рано по време на обсъждането на оставката, което бе първа точка в дневния ред, Гергов е попитал "Еднолична партия ли ще ставаме". Това разказаха участници в Националния съвет на левицата. Той не виждал какво нарушение е направил с пиенето на кафе в офиса му и предупредил, че има много какво да каже, ако тръгне да говори.

Нинова иска оставката му заради организираната от него среща между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. Дончев разказа, че разговорът се е случил с посредничеството на социалиста в офиса му в столичния ЦУМ. 

 
 
На въпроса за "едноличната партия" лидерката на левицата отвърнала, че очевидно БСП не е еднолична партия, затова и дискусията за оставката се води в Националния съвет.

 

Предишния ден Нинова е провела разговор с Гергов за оттеглянето му. Той обаче е отказал, разказа самата тя пред "Панорама" по БНТ.
Днес преди заседанието на Националния съвет на партията Гергов попита само "Каква оставка? Няма ненаказано добро".
 
Пред пленума Нинова мотивира искането си така:
 
"С оглед на последните събития от няколко дни, които представляват обществен интерес и медиен интерес, които възбуждат много въпроси към партията, поставям на вашето внимание предложението да освободим г-н Гергов от Изпълнителното бюро. С уважение към г-н Гергов, затова, че е партиен човек, че много години работи за партията всеотдайно, но заради ситуацията, която е замесена индиректно БСП, предлагам той да бъде освободен от ИБ“
Лидерката на левицата допълни, че Гергов е политическо лице, бидейки част от Изпълнителното бюро на партията, а тя не приема политически лица да участват в такива събития“. 
 
И в залата, а преди това и пред медиите позицията ѝ защити бившият депутат и бивш зам.-председател на БСП Янаки Стоилов. По думите му той може и да е опозиция на настоящото ръководство, но по фундаментални въпроси.
 
"Ще подкрепя председателя на партията да освобождава БСП от зависимости, включително да се освобождава от собствените си зависимости", декларира Стоилов.
Според него обаче трябва да се постави и по-големият въпрос за зависимостите и икономическите коалиции.
 
Точката за кадровата промяна е част от разговора за актуалната политическа обстановка и е първа в дневния ред на пленума, въпреки че имаше възражения от залата. Михаил Миков предложи вътрешнопартийният разговор да се състои отделно, а в точката да се дискутират "неща, които засягат хората, като предложенията на омбудсмана Мая Манолова за промени в законодателството", както и темата за бюджета за отбрана. Това не се прие.
Предложението на бившия председател Михаил Миков не беше прието.
Новият зам.-шеф на парламента Валери Жаблянов и Янаки Стоилов, който вече не е депутат.
Депутатът Кирил Добрев.

 

На "Позитано"20 пристигат Весела Лечева и Светлана Шаренкова.

 

Заседанието продължава.