Франция избира днес нов президент на страната. Кандидатите са 11, като основните, които имат реален шанс да се борят за управлението на страната са четирима. Според последните социологически проучвания това са центристът Еманюел Макрон, крайнодясната Марин льо Пен, консерваторът Франсоа Фийон и левият кандидат Жан Люк Меланшон.

Ако на днешния първия тур не бъде избран победител, на 7 май ще се състои балотаж.

Президентските избори се провеждат при засилени мерки за сигурност след атентата на булевард "Шанз Елизе" в Париж отпреди няколко дни.

Над 50 000 полицаи и жандармеристи, както и 700 военни ще се грижат за реда в изборния ден. За първи път във Франция се провеждат избори при извънредно положение. То бе обявено след атентатите на 13 септември 2015 г.

Тероризмът и сигурността на гражданите, както и излизането от Европейския съюз бяха водещи теми и по време на предизборната кампания. Изборите във Франция се смятат за изключително важни, защото изходът от тях може да определи не само бъдещето на Франция, но и бъдещето на целия Европейски съюз.

Във Франция държавният глава се избира на всеобщи преки избори с мажоритарен вот в два тура. Президентът има право на най-много два мандата от по пет години.

За да бъде избран, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от подадените гласове, без значение каква е избирателната активност. Ако това не стане на първия тур, двамата кандидати с най-високи резултати отиват на балотаж. От въвеждането на тази избирателна система през 1962 г. досега никой кандидат не е печелил изборите още на първи тур.

Новоизбраният президент ще встъпи в длъжност най-късно на 14 май, когато изтича мандатът на настоящия държавен глава - социалиста Франсоа Оланд.

Последните социологически проучвания предвиждат следното подреждане на първия тур:

39-годишният Еманюел Макрон от центристката партия "Напред".
48-годишната Марин льо Пен от крайнодесния „Национален фронт“.
63-годишният Фрнасоа Фийон от дясната партия "Републиканците".
65-годишният Жан-Люк Меланшон от радикалното ляво движение "Непокорна Франция".

Зад тях в сондажите остава кандидатът на социалистите Беноа Амон.

Останалите кандидати са борците за национален суверенитет Никола Дюпон-Енян, Жак Шеминад и Франсоа Аслино, троцкистите Натали Арто и Филип Путу и депутатът Жан Ласал.

Близо 47 милиона гласоподаватели са включени в избирателните списъци, като 1,3 милиона са извън Франция. Изборните секции отварят в 8.00 ч. местно време (9.00 ч. Българско) и ще затворят в 19.00 ч. В някои от големите градове секциите ще останат отворени до 20.00 ч.

Френските закони също не позволяват публикуване на резултати, освен тези за избирателната активност, преди края на изборния ден в 20.00 ч., за да не се влияе на избирателите.