Тереза Мей може да постигне смазваща изборна победа през юни, след като социологическите проучвания дават на ръководената от нея Консервативна партия подкрепа от 50 на сто – два пъти по-голяма от тази за лейбъристите, съобщава Ройтерс.

Решението на британската премиерка да обяви предсрочни избори на 8 юни зашемети политическите й противници, а изследване на социолозите от ComRes показва, че партията на Маргарет Тачър се радва на подкрепа, каквато не е виждала от 1991 г. Само за седмица тя е скочила с 4 процентни пункта.

Според шефа на ComRes Андрю Хокинс обаче проучванията крият голяма опасност за торите, защото подлъгани от предричания резултат, много от тях могат да се изкушат да останат у дома на 8 юни и това да провали очакванията.

Друго изследване – на Opinium, също показва голяма преднина на консерваторите пред лейбъристите, съответно 45 и 26 процента.

Мей, която седна в премиерското кресло след Дейвид Камерън без избори, обяви, че се нуждае от тях, за да може със собствен мандат да преговаря за „Брекзит“. Тя се стреми и да извлече полза от вътрешното разделение при лейбъристите по отношение на лидера им Джеръми Корбин.